PPMG Pensioenbeheer en andere klagende partijen dagen zo'n beetje de hele top van HP in hun zaak over misleiding van aandeelhouders, maar de rechter wijst de meeste van die sommaties af, zo meldt AllThingsD. CEO Meg Whitman zelve moet wél in de rechtbank verschijnen om uit te leggen wat ze nu precies op welk moment wist van de vermeende boekhoudfraude.

Zondebok of sjoemelaar?

HP nam in 2011 softwarebedrijf Autonomy over en leed daar zware verliezen op. Volgens HP werd er bij Autonomy wel heel creatief omgegaan met boekhouden, maar volgens het Britse bedrijf zoekt HP een zondebok voor zijn eigen geklungel. Hoe het ook zij, aandeelhouders waren er niet over te spreken dat HP vorig jaar liefst 8,8 miljard dollar moest afschrijven voor de miskoop en slepen HP voor de rechter.

HP werd ergens tussen de overname en de gigantische afschrijving benaderd door een vooralsnog anonieme klokkenluider die het bedrijf inlichtte over verdachte boekhoudkundige praktijken bij Autonomy. Maar toen HP de tegenvallende aankoop in mei 2012 toelichtte aan de aandeelhouders, repte CEO Meg Whitman met geen woord over de vermeende fraude. Aandeelhouders voelen zich daarom voorgelogen.