De actie volgt op de recente beslissingen van creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard om met betalingen aan de omstreden Russische muziekdienst te stoppen.

Clubmessage stelde tot voor kort Nederlandse internetters in staat om via sms te betalen voor muziek bij Allofmp3. Volgens diverse auteursrechtenorganisaties, waaronder stichting Brein, draagt Allofmp3 geen geld af aan de rechthebbenden en is de dienst illegaal.

"Als betalingsdiensten bewust de betaling voor illegaal aanbod zoals op Allofmp3 regelen, dan zijn zij aansprakelijk", meent Brein-directeur Tim Kuik. "Indien zij weigeren de onrechtmatige betalingsdienst te staken dan eisen we een verbod en eventueel ook winstafdracht of schadevergoeding van de rechter."

De mensen achter de Russische muziekdienst hebben deze week voor het eerst een publieke persbijeenkomst gehouden. Ze gebruikten de gelegenheid om de rechtsgeldigheid van hun muziekdienst te verdedigen. Ook werd de komst van de gratis muziekdienst Music for the masses aangekondigd.