De hostingprovider AltusHost gooit een aantal namaaksites wereldwijd offline nadat een Nederlandse rechter gisteren oordeelde dat de hoster aansprakelijk is voor het beschikbaar maken van namaakproducten.

Onder meer Gucci

De sites bieden onder meer luxe namaakhorloges van merken als Breitling, Omega, Gucci en Bulgari aan. De provider haalt de gewraakte domeinen als www.breitlingwatches-replica.com en www.swisswatchmen.com na het vonnis nu wereldwijd offline.

De advocaten gebruikten een nog niet eerder gebruikt wetsartikel dat tussenpersonen verbiedt om diensten aan te bieden waarmee inbreuk wordt gemaakt op merkrechten. De echte makers van onder meer de luxehorloges spanden op die grond een zaak aan tegen de hostingprovider.

AltusHost verwijst naar ICANN

AltusHost verwees de klagende partij eerst door naar de arbitrageprocedure van internetbeheerder ICANN. “Maar de ICANN beslist over wie recht heeft op de domeinnaam zelf en niet over de inhoud", licht de adocaat van de merkhouders Joris van Manen toe. De rechter vindt dat dit niet de juiste weg is en noteert bovendien dat “deze procedure onweersproken tamelijk langdurig van aard is."

Als er ruzie is over een domeinnaam, oordeelt de ICANN of deze naam wordt overgedragen aan een andere domeinhouder. De domeinnaambeheerder heeft er geen oordeel over of er al dan niet inbreuk wordt gepleegd, dus de merkenbezitter moet op een andere manier bewijzen dat hij de rechtmatige eigenaar is, bijvoorbeeld via een procedure bij de rechtbank. Zo vorderde Google onlangs voor de arbitragecommissie honderden domeinen met de naam 'Google' van een pornoboer.

Sites zelf aanpakken

Daarnaast vond de hoster dat de merkbezitters maar bij de websites zelf moesten aankloppen. De sites werden vervolgens individueel opgeroepen hun activiteiten te staken, maar daarop werd niet gereageerd. De vergelijking met The Pirate Bay dient zich dan ook snel aan, want ook hier weigerde de site te stoppen en stapte Brein naar de rechter om de torrentsite een halt toe te roepen.

“Websitehouders waarvan de naam- en adresgegevens bekend zijn, zijn veelal afkomstig uit landen waarvan bekend is dat deze niet met grote voortvarendheid tegen merkinbreukmakers optreden", stelt de rechter in zijn vonnis. Hij vindt dat het individueel aanspreken van websites dan ook weinig effect heeft en dat de klagers aan hun verplichting hebben voldaan om andere wegen te bewandelen om de websites aan te pakken.

Site direct naar andere provider

Advocaat Van Manen ziet dat aanbieders van namaakspullen vaak overstappen op een andere provider. “Het blijft een lastige zaak om ze aan te pakken, maar je moet doen wat je kunt." Hij wijst erop dat de meeste domeinaanbieders wel reageren op een verzoek tot het stoppen van het hosten van namaaksites, maar AltusHost weigerde elk verzoek. Van Manen is ook de raadsman van Brein in de rechtszaken tegen The Pirate Bay.

Volgens de aanbieder van de domeinnamen is het vrij zinloos om via een procedure een ISP te verplichten om domeinen offline te halen. AltusHost stelde in de rechtszaal dat sites binnen enkele uren weer opduiken bij een andere provider. De rechter is gevoelig voor het argument dat de merkbezitters niet alleen AltusHost aanspreken, maar op grote schaal providers vragen de namaaksites offline te halen.

Het vonnis: 20120821125716396