Watchmouse bewaakt vanaf 60 punten wereldwijd de beschikbaarheid van online diensten. Daardoor ontstaat een real time overzicht van eventuele problemen met de prestaties van diensten.

Een overnamebedrag is niet bekend gemaakt.

CA zegt in een persbericht dat het de dienst daarnaast wil gebruiken om de service level agreements (SLA's) van cloud providers te controleren. De performance van cloud diensten kan sterk variëren afhankelijk van de locatie waarvandaan gemeten wordt. CA zal Watchmouse samenvoegen met Nimsoft, een andere monitoring tool die in 2010 werd overgenomen.

Utrecht

Het Utrechtse Watchmouse is in 2002 opgericht door Stan van de Burgt en Mark Pors. Het tweetal vervult op dit moment de functie van respectievelijk CEO en CTO. De eerste zal binnenkort naar Silicon Valley verhuizen “om de business verder uit te bouwen", schrijft hij op Twitter.

Serie-overnames

CA specialiseert zich in software voor het beheer van bedrijfsnetwerken en applicaties. De firma staat erom bekend dat het zeer veel bedrijven overneemt: in 2010 werden acht firma's opgeslokt.

Tot begin deze eeuw betroffen de overnames vooral bedrijven die over hun hoogtepunt heen waren. Dat leverde CA de bijnaam op van de plek waar software heen ging om te sterven. De firma had de reputatie dat het na de overnames flink bezuinigde op de ondersteuning en verdere ontwikkeling.

Het imago liep in 2004 een nieuwe forse deuk op toen CEO Sanjay Kumar voor 12 jaar de gevangenis in draaide voor boekhoudfraude. In een poging het negatieve imago af te werpen, ging het roer in resoluut om, en in 2004 werd de besmette naam Computer Associates vervangen door CA.