De Nederlandse adsl-markt is op het moment weinig transparant. Providers stunten met maandprijzen, die bij naderen bestudering tijdelijk zijn. Verder zijn er aanzienlijke verschillen bij de aansluitkosten. Een lage maandprijs kan uiteindelijk leiden tot duurkoop, zeker in combinatie met harde datalimieten.

Met name bij de goedkopere pakketten (tot 25 euro) hanteren diverse isp's een dergelijke limiet. Wie over deze limiet heengaat, gaat extra betalen. Dit kan behoorlijk oplopen. Bij het instapabonnement van Het Net bijvoorbeeld bedraagt de meerprijs per 100 MB maar liefst 1 euro.

Bij de meeste pakketten evenwel gaan de providers uit van een zogenoemde Fair Use Policy. Dit houdt in dat gebruikers een waarschuwing krijgen bij excessief datagebruik.

De consument mag dan verdwalen in het woud van aanbiedingen, voordeel van de huidige situatie is wel dat de prijzen in rap tempo dalen. De prijzenslag aan de onderkant van de markt werd in augustus geopend door Versatel-dochter Zonnet, hierin snel gevolgd door Tiscali. Later volgde ook nog KPN-dochter Het Net.

Begin september kondigden bovendien zowel KPN als BBned snelheidsverhogingen voor hun netwerk aan. De andere twee partijen die actief zijn met een eigen netwerk zijn Versatel en Tiscali (via dochter BabyXL). Ook Tiscali heeft zich inmiddels niet onbetuigd gelaten.

Uit het overzicht blijkt dat Tiscali aan de onderkant van de markt en in het middensegment de beste aanbieding heeft. Hier betaalt de consument het minste, rekening houdend met de geboden snelheid. Overigens is de dekkingsgraad van het eigen Tiscali-netwerk niet zo hoog als bij KPN het geval is.

In het topsegment zijn het de BBned-aanbieders Demon en TweakDSL die het meeste waar voor het geld leveren.

Uitleg

.WebWereld heeft niet gepoogd een allesomvattend overzicht te geven van alle beschikbare pakketten.

.Bij de berekening is WebWereld uitgegaan van een abonnementsperiode van twee jaar. Dit om tot een zo eerlijk mogelijke vergelijking te komen. De ene provider stunt namelijk met lagere prijzen in het eerste half jaar, terwijl de andere uitgaat van vaste bedragen en gratis aansluitkosten.

.WebWereld heeft zich gebaseerd op de gegevens zoals die door providers op hun sites zijn gepubliceerd per 23 september 2003.

.De opgegeven snelheden zijn uiteraard theoretisch. De uiteindelijke snelheden waarmee de consument surft zijn van een groot aantal andere factoren afhankelijk.

Update, maandag 29 september 15:05 uur: Na tips van lezers enkele wijzigingen in het pdf-bestand aangebracht. In een eerdere versie stond ten onrechte vermeld dat XS4ALL een harde downloadlimiet van 1500 MB zou hanteren. Verder is op verzoek bij de goedkoopste pakketten een extra rij toegevoegd voor gebruik van maximaal 250 MB per maand.

Eerdere relevante artikelen op WebWereld

Zon breekt adsl-markt open: 15 euro per maand Concurrentiestrijd aan onderkant adsl-markt Ook KPN gaat mee in concurrentieslag adsl KPN verhoogt snelheid adsl-pakketten Isp's overvallen door hogere snelheid BBned