In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam verzamelden zich donderdag 250 programmeurs en belangstellenden. Daarmee was het eerste Hollandse Android Dev Camp direct de grootste ooit gehouden.

Bij de vorige bijeenkomst in Dallas waren dat er volgens organisator Raimo van der Klein, werkzaam voor mobiel consultancybureau SPRX Mobile, slechts 70 enthousiastelingen te tellen in de zaal. "Bij het eerste iPhone Dev Camp kwamen 120 mensen", aldus Van der Klein. Volgens hem zijn er op dit moment in Nederland tussen de vijftig en honderd ontwikkelaars voor het open source besturingssysteem van Google. "Ik denk dat zo'n tachtig procent van die ontwikkelaars hier aanwezig zijn vandaag."

G1 dit kwartaal verkrijgbaar

Het Dev Camp wordt gehouden op dezelfde dag dat T-Mobile voor de eerste keer de G1 Android telefoon van HTC en Google toonde. Het is de bedoeling dat, zoals bij de lancering afgelopen september bekend werd, de telefoon nog in het huidige kwartaal in de schappen ligt. Van der Klein vindt het dan ook een goede tijd om te beginnen met het ontwikkelen van applicaties voor het platform.

Dan is het wel aan te raden om niet alleen met de SDK te ontwikkelen maar gebruik te maken van een 'developer phone'. Die toestellen zijn op dit moment alleen nog te verkrijgen in de Verenigde Staten en kosten inclusief verscheping ongeveer 500 dollar.

Winnaar PicSay

Dat lijkt aardig wat geld, maar er is minstens één Nederlandse ontwikkelaar die al flink verdiend heeft aan zijn applicatie. Eric Wijngaard sleepte vorig jaar 300.000 dollar in de wacht met het winnen van de Android Developer Challenge (ADC) met zijn applicatie PicSay. Hiermee kunnen foto's bewerkt worden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om plaatjes en tekst toe te voegen om zo een soort vakantiekaart te maken die vervolgens direct verstuurd kan worden of op verschillende fotosites kan worden gezet.

Wijngaard, die in het dagelijks leven ontwikkelt voor desktops, is van plan om een premiumversie van PicSay uit te brengen. Nieuwe applicaties zitten er voorlopig niet in. "Dat kost gewoon teveel tijd", zegt de ontwikkelaar die meer dan twee maanden fulltime werkte aan de applicatie. Naast een premiumversie uitbrengen lijkt het erop dat op dit moment het winnen van de tweede Android Developer Challenge een van de meest lucratieve businessmodellen is.

Programmeren 'eenvoudig'

Met het doorslaand succes van de iPhone App Store als lichtend voorbeeld verheugen ontwikkelaars zich op de Android smartphones en de Android Market. Zo ook de Nederlandse app-ontwikkelaar Christine Karman. Volgens haar zal de markt het aankomende jaar 'overstromen met Android-telefoons'. Naast de G1 verwacht ze veel Android-alternatieven uit Azië. Karman ontwikkelde onder andere een lichte Twitter-client genaamd Twitli en een alternatieve mailapplicatie voor de G1.

Karman, van oorsprong Java-programmeur, vindt het ontwikkelen voor Android niet moeilijk. "Ook al zegt Google van niet. Android is gewoon Java", aldus Karman. "Ik heb die mailapplicatie in drie dagen gebouwd." De applicaties zouden volgens haar ook makkelijk te migreren zijn naar andere Android gebaseerde telefoons. "Als je maar rekening houdt met de afmetingen van verschillende schermen."

ShopSavvy commercieel succes

De enige aanwezige die wel zijn brood verdient met een applicatie voor de G1 is de Texaan Alexander Muse. Hij is medeoprichter van ShopSavvy, een Android-applicatie waarmee gebruikers barcodes kunnen scannen. De app toont dan vervolgens de goedkoopste online verkooppunten van het gescande product. Ook de dichtstbijzijnde verkooppunten van de producten worden getoond.

Muse was met zijn team ook een van de tien bedrijven was die de eerste Android Developers Challenge won. ShopSavvy is in principe een advertentie-zoekmachine en de doorzochte websites betalen een CPM-bedrag. Inmiddels is ShopSavvy een samenwerking aangegaan met T-Mobile in Amerika en komen er 1 miljoen zoekopdrachten per dag binnen. Ook Muse denkt dat Android-telefoons de iPhone links en rechts met grote slagen gaat inhalen.

Maar hij heeft ook een waarschuwend advies voor ontwikkelaars die snel rijk denken te kunnen worden met Android-apps: "Don't quit your dayjob." Hij adviseert om eerst mee te doen aan de volgende Challenge en daarna te kijken hoe het verder gaat.