Onze gezamenlijke banken proberen een stokje te steken voor Brusselse plannen die toekomstige betaalpartijen zoals Google en Apple inzicht geven in het betaalgedrag van Europeanen. Want nog voor diensten als Apple Pay en Google Wallet ├╝berhaupt voet aan Europese grond hebben gezet, komen de banken in het geweer. Ze vrezen dat de techreuzen straks meer mogen met die bancaire klantgegevens dan zij, schrijft het FD.

Banken overgeslagen

Europa werkt momenteel aan de nieuwe betaalrichtlijn PSD2. Die zou het verplicht maken om een gemakkelijke bankkoppelings-API aan te bieden. Daarmee is het invoeren van de login van het internetbankieren niet nodig en worden de banken als het ware overgeslagen. Dit ter bevordering van concurrentie en innovatie in het betalingsverkeer.

"Google kan straks de betaaldata van bankklanten opslurpen en gebruiken", waarschuwt directeur Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland tegenover de krant. "Waarom zouden dat soort partijen dat mogen, terwijl van banken - terecht - de hoogste zorgvuldigheid wordt verwacht? Dat voelt niet goed, ook niet voor de consument." Zet deze opmerkingen even in het kader van het geflopte plan van ING om adverteerders inzicht te geven in het betalingsgedrag van zijn klanten voor gerichte advertenties.

Meer geld

Waar het natuurlijk echt om draait is geld. Als een partij als Apple hier net als in Amerika straks 0,15 procent per transactie rekent, dan kost dat systeem de banken geld doordat de betaling verloopt via hun betaalsysteem.

Nu betalen consumenten hier maximaal 5 cent per betaling, ongeacht de hoogte van het transactiebedrag. Ook dat zou natuurlijk verhoogd kunnen worden. Of doorgerekend. "Misschien moet je als bank dan klanten de mogelijkheid bieden om tegen meerkosten met Apple te betalen", aldus adjunct-directeur Ronald van Aart van de Rabobank tegenover FD.