Het bedrijf Inter-it uit Soest heeft een kort geding verloren dat het had aangespannen tegen het bedrijf Webcash uit Haarlem. Inter-it beschuldigde Webcash ervan een programma te hebben gemaakt dat wat betreft werkwijze en uiterlijk teveel zou lijken op een eigen product.

Met het programma kunnen gebruikers zien wanneer hun favoriete webcammeisje online komt. Met de software is het niet meer nodig om langs de websites te surfen om te zien of de favoriete webcammeisjes op dat moment online zijn.

Inter-it heeft daarvoor een programma ontwikkeld met de naam Camalert. Volgens de aanklagers kwam, korte tijd nadat Camalert was uitgebracht, Webcash met een soortgelijk programma, de Crazywebcam Notificator. En dus maakt Webcash zich schuldig aan auteursrechtenschending, stelt Inter-it.

Beide programma's maken gebruik van een eenzijdige notificatie. De gebruiker kan zien wanneer een webcammeisje online is, andersom niet. Het werkt verder bijna hetzelfde als de instant messengers van MSN en ICQ.

Juist het principe van eenzijdige notificatie is te algemeen om een partij te kunnen beschuldigen van het schenden van auteursrechten, zo heeft de rechter vrijdag bepaald. Het idee van eenzijdige notificatie wordt al sinds 2003 in Duitsland gebruikt met het programma Stripplayer.

Het karakter en de persoonlijke stempel van Inter-it op het programma Camalert zijn volgens de rechter te mager om te spreken van onrechtmatige nabootsing van het computerprogramma.

Harm Beumer, directeur van WebCash, is blij met de uitspraak. "We zijn erg blij met dit resultaat en kunnen hiermee onze inspanningen doorzetten die we de laatste tijd in de Notificator hebben gestopt", zo stelt hij.