In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er 677.000 nieuwe breedbandaansluitingen bijgekomen, een groei van 21 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Telecompaper naar de Nederlandse breedbandmarkt.

In totaal telt Nederland nu 3,84 miljoen breedbandaansluitingen. Bijna 60 procent hiervan betreft een adsl-aansluiting, de resterende 40 procent is kabel. Meer dan de helft van alle huishoudens (54,2 procent) beschikt nu over een breedbandverbinding.

De onderzoekers verwachten dat nog dit jaar de grens van vier miljoen breedbandverbindingen wordt gehaald. 'Wij schatten dat de Nederlandse breedbandmarkt met minimaal 5 procent groeit tot meer dan vier miljoen aansluitingen', aldus Kamiel Albrecht van Telecompaper.

Isp's

De grootste provider in Nederland is Planet Internet met 505.000 klanten. Kabelaar @Home bezet inmiddels de tweede plek met 496.000 klanten en heeft hiermee Wanadoo naar de derde positie verstoten.

KPN heeft zijn marktaandeel in de adsl-markt vergroot tot bijna 60 procent, onder meer door al dan niet gedeeltelijke overname van (adsl-)klanten van Cistron, Freeler en Tiscali. Ook de groei van Het Net en Direct ADSL hebben hieraan bijgedragen, aldus de onderzoekers.

Zowel Het Net als Direct ADSL presteren volgens Telecompaper beter dan de rest van de markt. Zo groeit Het Net al sinds het laatste kwartaal van vorig jaar met 15 procent per kwartaal en telt Direct ADSL inmiddels 162.000 gebruikers. Ook Casema doet goede zaken. Deze provider telt inmiddels 148.000 kabelabonnees.