Boeken, cd's, wijn en reizen zijn de vier populairste producten die via internet worden gekocht. Ene Patrick Ory probeert uit deze rijk gevulde ruif een graantje mee te pikken en heeft vele tientallen websites op het gebied van reizen uit de grond gestampt. Het merendeel van deze sites waarop Ory als zogeheten affiliate van bedrijven als het Britse TravelSelect en het Amerikaanse OneTravel vliegtickets, treinkaartjes, hotelreserveringen, huurauto's en cruises aan de man brengt, hebben onschuldige domeinnamen als discount-airlines-tickets.com en www.cheapcruisesnetwork.com. Daarnaast bedient hij zich echter ook van domeinnamen die verdacht veel lijken op de merknaam van bepaalde bedrijven, zoals bijvoorbeeld www.klm-airlines.com, www.lufthansa-airlines.net en www.british-air-ways.com.

Eén streepje

Deze handelwijze is de Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus, die na een bijna-faillissement mede dankzij haar webverkoop dit jaar weer winst maakt, een doorn in het oog. Vooral omdat de door Ory gehanteerde naam slechts een streepje –www.aer-lingus.com– afwijkt van de eigen domeinnaam. Aer Lingus waarschuwt potentiële klanten inmiddels voor de praktijken van Ory. Daarnaast bezint de Ierse `flag carrier' zich op juridische stappen tegen Ory, die mogelijk verder gaan dan het domweg opeisen van de gewraakte domeinnaam, zoals onder andere Delta Air Lines, National Car Rental en enige andere bedrijven al met succes hebben gedaan.

Egmond-Binnen

Probleem daarbij is dat Aer Lingus Ory in het Mexicaanse Cancun zoekt, waar hij inderdaad een aantal websites heeft geregistreerd, maar niet verblijft. WebWereld vond hem echter zonder al te veel moeite in het Noord-Hollandse Egmond-Binnen. Ory geeft volmondig toe dat er sprake is van misleiding bij het gebruik van domeinnamen als aer-lingus.com. "Maar ja, het levert lekker veel bezoekers op", zo voegt hij daaraan toe. Ory zegt nog niets van de Ierse maatschappij te hebben gehoord en belooft zonder te morren de domeinnaam over te zullen dragen, indien Aer Lingus dat eist. De vraag waarom hij zich `President' van Aer Lingus (en KLM Airlines alsmede Lufthansa Airlines) noemt, laat hij vrolijk lachend onbeantwoord. Ory ontkent echter met klem aantijgingen in de Ierse pers als zou hij als domeinkaper forse bedragen willen ontvangen voor de domeinnamen die hij enige tijd geleden tijdens een verblijf in Mexico in het groot zou hebben ingekocht.