Gisteren heeft de rechtbank Den Bosch het faillissement van iRex uitgesproken. het bedrijf kreeg geen nieuwe lening meer bij aandeelhouder Deutsche bank om de uitstaande schulden, zo’n 10 miljoen euro, af te betalen, meldt het Financieele Dagblad.

Te laat, te duur

iRex is een van de pioniers met e-readers, maar het concern kon niet snel genoeg schakelen toen de markt voor deze apparaten eindelijk echt van de grond kwam. Talloze rivalen waren er als de kippen bij met een stroom aan nieuwe e-readers, veelal een stuk goedkoper dan de verschillende varianten die iRex produceert.

Daar kwam bij dat de Amerikaanse marktintroductie van de DR800SG, nieuwe hoop van iRex, werd vertraagd. De omzet viel daardoor tegen en de schulden stapelden zich op. Philips spin-off iRex Technologies bracht in 2006 een van de eerste commercieel verkrijgbare e-readers uit: de iLiad.

Doorstart

iRex-directeur Hans Brons wil pas vanmiddag inhoudelijk reageren op het faillissement. Curator Martijn Kemps was niet meteen bereikbaar voor commentaar. Tegen het FD zegt Kemps dat een doorstart kansrijk is, aangezien er meerdere partijen interesse hebben in het het intellectuele eigendom en de expertise van de dertig werknemers van het bedrijf.