De Nederlanders hebben volgens de Europese Commissie voldaan aan alle minimale beveiligingsmaatregelen. De directe handel in emissierechten werd Europabreed stilgelegd nadat hackers kans zagen te frauderen. Dat gebeurde via de handelsportals in Griekenland, Polen Tjechië en Roemenië. In totaal raakten deelnemende bedrijven voor zo’n 30 miljoen euro aan emissierechten kwijt door de diefstallen.

Inmiddels zeggen opsporingsdiensten de dieven op het spoor te zijn. Het zou gaan om Roemenen. Aan onder andere Nederlandse, Oostenrijkse en Britse bedrijven zouden delen van de gestolen emissierechten te koop zijn aangeboden. Arrestaties zouden ophanden zijn, maar daarover is verder nog niets nader bekend.

Veiligheidsmaatregelen

De Europese Commissie sloot na de ontdekking van de diefstallen de directe handel in de emissierechten af. Alle landelijke toegangsportals werden afgesloten. De eigenaren van de portals moesten bij de Europese Commissie schriftelijk aantonen genoeg veiligheidsmaatregelen hebben getroffen. Dat is Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Slowakije dus als eerste gelukt.

De registratiesites in de andere ledenstaten binnen de Europese Unie moeten nog gesloten blijven totdat de Europese Commissie van mening is dat zij eveneens voldoen aan de minimale beveiligingseisen. De commissie wil niet zeggen of en wie er nog extra maatregelen moet treffen nadat de eerste rapportages zijn gedaan. Ook moeten sommige landen die rapportages nog inleveren.