De servers van de site werden in Amsterdam dinsdag in beslaggenomen. Een 24-jarige it'er uit de omgeving Middlesbrough werd tegelijkertijd gearresteerd. De Brit wordt verdacht van oplichting en overtreding van de auteursrechtenwetgeving.

De invallen, die werden gecoördineerd door Interpol, waren het resultaat van een twee jaar durend onderzoek van de internationale en Britse belangenbehartigers van de muziekindustrie, International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) en British Phonographic Institute (BPI). "De inval in Nederland vond plaats naar aanleiding van een Brits verzoek", vertelt Valentien Hoen, woordvoerder van het functioneel parket.

De IFPI stelt dat met de sluiting van OiNK.cd de 'grootste bron van illegale pre-release albums ter wereld' is verdwenen. OiNK had volgens een schatting van de IFPI 180.000 leden. Lid worden kon alleen op uitnodiging.

Volgens de IFPI zijn illegale pre-releases van muziek op internet bijzonder schadelijk. Alleen al dit jaar zouden er zestig albums voor verschijning zijn verspreid via de OiNK.cd. "Binnen een paar uur nadat een populair pre-release nummer wordt geplaatst op de OiNK-site duiken er elders honderden kopieën op", stelt de IFPI.