Woensdag is op het ministerie van Economische Zaken symbolisch het eerste Nederlandse telefoonnummer als domeinnaam geregistreerd. De technologie die dit mogelijk maakt, ENUM, is daarmee met ingang van vandaag in Nederland functioneel.

'Communicatiecentrale'

ENUM verbindt de wereld van telefonie met die van internet. Door nieuwe toepassingen en producten wordt het bijvoorbeeld mogelijk te bellen via een webadres, sms'jes te sturen naar een e-mailbox en mailberichten te laten afspelen als voicemail.

ENUM is een standaard waarop een telefoonnummer uit het wereldwijde telefoonnet vertaald wordt naar een domeinnaam. Achter dit domein bevinden zich de bereikbaarheidsgegevens (e-mailadres, telefoonnummer, etc.) van de gebruiker van het telefoonnummer.

Door de koppeling van de wereld van de telefonie met die van internet kan communicatie tussen de verschillende platforms (telefoon, internet, pda) gecombineerd worden.

Gebruiker bepaalt

De gebruiker kan daardoor instellen dat bijvoorbeeld alle ontvangen e-mails worden omgezet in sms-berichten of dat ingesproken voicemail als e-mailberichten binnen komen. Met ENUM kan de gebruiker dus zelf bepalen hoe en wanneer hij/zij bereikt kan worden, onafhankelijk van locatie en gebruikte platform.

ENUM wordt een grootse toekomst toegedicht, maar staat nog in de kinderschoenen. Enkele landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk en de Verenigde Staten hebben hun eerste ENUM-schreden al gezet. In Nederland regelt SIDN, de .nl-registry, de operationalisering van ENUM.