De gamesbranche in ons land is volwassen geworden, zo luidde de boodschap bij de lancering van de vernieuwde Stichting Nederlandse Gamedagen (NLGD) gisteren. Dat meldt onder meer de Volkskrant.

Momenteel verdienen zo'n 1500 mensen, zelfstandig of werkzaam bij één van de ruim honderd gespecialiseerde bedrijven (veelal bedrijfjes), hun brood in de branche. Voor 2007 zal de omzet de één miljard euro benaderen, zo voorspelde Seth van der Meer, voorzitter van de NLGD. En daarmee streeft de gamesbranche de filmindustrie voorbij qua omzet. Wereldwijd behaalt de gamesindustrie een omzet van 30 miljard euro, waarvan ruim de helft in de VS en Japan.

Vooral de tak serious games (educatie, training en simulatie) doet het erg goed. En ook de overheid ziet dat. Het onderzoeksprogramma Game research for Training and Entertainment (GATE). Het GATE-programma, dat deze week van start ging, heeft 10 miljoen euro subsidie ontvangen en moet Nederland op de kaart zetten als internationale topspeler op het gebied van research voor entertainment en 'serious' games.

In een video-interview met het Financieele Dagblad pleitte Seth Van der Meer nog voor stimulerende fiscale regelingen en beter arbeidsrecht voor de branche. Net als in de filmindustrie zijn veel gameprojecten grootschalig maar kortstondig, met de nodige contractuele en administratieve complicaties van dien.