Onderzoeksbureau Telecompaper verwacht dat het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland dit jaar verder oploopt. De Britse onderzoekers van analysebedrijf Ovum voorspelden vorige week juist nog een Europese dip in de glasvezelmarkt.

Investeringen in glasvezel

Telecompaper ziet geen reden om te concluderen dat deze afname ook in Nederland speelt, omdat Nederlandse telco's sterk investeren in glasvezel.

“Je kunt Europa niet één op één met Nederland vergelijken. Het uitrollen van glasvezel kost uiteraard geld, maar bijvoorbeeld KPN zet hier flink op in", vertelt analist Kamiel Albrecht van het Nederlandse onderzoeksbureau.

Aanvullende digitale content

De investeringen in veel Europese landen in het glasvezel netwerk loopt volgens Ovum terug. De reden daarvoor is bezorgdheid en conservatisme bij Europese operators. Van dat conservatisme lijkt momenteel geen sprake in Nederland.

Veel klanten met een DSL-verbinding overwegen om over te stappen naar een kabel- of glasvezelaanbieder, legt Albrecht uit. “Met het aanbieden van andere technologieën houden aanbieders klanten juist binnen."

Aanvullende content via breedband zorgt volgens Telecompaper verder voor een stijging in het gebruik van breedbandinternet. Diensten die over het internet worden aangeboden, zoals digitale televisie, leveren een grotere vraag naar kabel- en glasvezelaansluitingen op.

Glasvezel groeit; DSL slinkt

KPN en Vodafone bieden via glasvezel al diverse pakketten aan. Andere telco's zullen dit voorbeeld volgen en ook Fiber-to-the-Home-aansluitingen voor dit doel gaan gebruiken, verwacht het onderzoeksbureau.

De groei van glasvezel en kabel gaat al een tijd ten koste van DSL. “Het aantal DSL-verbindingen is al een tijdje schrikbarend aan het dalen", zegt Albrecht. “Kabel blijft juist groeien omdat dit voor klanten een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding biedt."