Onder de aangeklaagden bevinden zich Eric de Vogt en Youri van den Berg. De Vogt werd in maart nog veroordeeld tot een celstraf van 38 dagen en 240 uur dienstverlening voor het platleggen van een aantal overheidswebsites. De andere verdachten komen uit Libanon, Slovenië, Groot-Brittannië, Australië en Canada.

Volgens 180Solutions hebben de verdachten zogeheten zombie-computers gebruikt om ongemerkt software van 180Solutions bij Windows-gebruikers te installeren. Hiervoor maakten de verdachten gebruik van een lek in Windows, zo stelt de adwarefabrikant.

Wederverkopers van het Amerikaanse 180Solutions verdienen geld als internetters de software downloaden. Ook de hackers zouden geld verdiend hebben door stiekem adware op pc's te installeren.

"Onze topprioriteit is mensen ervan te overtuigen dat ze alleen software van 180Solutions downloaden en installeren als zij daar zelf nadrukkelijk toestemming voor geven", reageert Daniel Todd van 180Solutions. "De hackers hebben onze gedragscode overtreden."

Sinds begin dit jaar heeft 180Solutions meer dan vijfhonderd gevallen geconstateerd waarbij 'verkeerde software' was geïnstalleerd. Met de rechtszaak probeert 180Solutions een schadevergoeding van de hackers te eisen. Het bedrijf roept slachtoffers daarbij op om de schade die ze geleden hebben te melden.