"Productenleveranciers zijn wat minder kwetsbaar, maar de grote urenschrijvers zijn erg gevoelig voor de recessie", zegt ABN AMRO-analist Menno van der Leeuwen. Hij voorziet problemen voor de grotere consultancybedrijven, maar stelt dat middelgrote bedrijven redelijk ontkomen aan een volgende ronde klappen van de recessie.

Ontslaggolf voorspeld

Vorige week voorspelde ceo Gerard Sanderink van Centric dat er nog een ontslaggolf aankomt. De topman van de Nederlandse dienstverlener en softwarebedrijf zegt in een interview met Het Financieele Dagblad dat de sector na de zomer het moeilijk gaat krijgen. De oorzaak daarvoor is volgens hem dat de leveranciers begin dit jaar te diep zijn gegaan met kortingen, in reactie op de impact van de recessie bij hun klanten.

"Hij heeft wel een punt", zegt Van der Leeuwen, van ABN AMRO. Zijn bank stelde eerder nog dat de economische crisis de ict-sector hard heeft geraakt, maar dat dit vooral de hardware betreft en dat de ict-markt als geheel relatief recessiebestendig is. "De ict is namelijk heel breed. Er zijn enorm grote verschillen tussen de diverse marktdelen en leveranciers", legt Van der Leeuwen uit, die het rapport 'Visie op Media en Technologie' heeft opgesteld.

Niet omzet binnenhalen

"Veel bedrijven, ook in de ict, zijn ingericht op omzetgroei. Die willen graag in de Fast50-lijstjes komen. Maar het gaat om bestendige groei, het rendement van een onderneming." Hij noemt de Nederlandse softwareleverancier Afas als een voorbeeld van een bedrijf dat succesvol stuurt op rendement en niet op omzetgroei.

"Dat zijn vaak de wat conservatieve bedrijven, waar ik overigens Centric ook onder reken." Juist die aanpak wint voorzichtig terrein.

'Geen verliesgevende contracten'

Getronics herkent zich niet in het beeld van ABN AMRO. Woordvoerder Steve Hufton van KPN, dat de dienstverlener in 2007 overnam: "Wij zeggen dat heel duidelijk in onze kwartaalrapportages. Ons doel is niet om omzet binnen te halen, dus wij gaan geen verliesgevende contracten aan."

De woordvoerder verwijst ook naar de recente kwartaalresultaten. In de rapportage voor het tweede kwartaal meldt moederbedrijf KPN een toegenomen winst, met dank aan eerder doorgevoerde bezuinigingen op de operationele kosten. De recessie is wel voelbaar in de zakelijke markt, ook voor Getronics, aldus het KPN-persbericht.

De omzet van die dochter is in het tweede kwartaal 1,3 procent lager uitgekomen. De consultingactiviteiten lijden onder de recessie, maar de kernactiviteit werkplekbeheer boekt opnieuw omzetgroei. KPN verwacht voor de tweede helft van dit jaar juist een versterking van Getronics' positie op de Nederlandse ict-markt.

'Dat herkennen we'

Ook Oracle Nederland stelt dat de ict-sector onder druk staat, maar vindt dat niet van toepassing op zichzelf. "Zoals te zien is aan de recent gepubliceerde cijfers is Oracle er, ondanks de economische turbulentie, in geslaagd om alle verwachtingen van de analisten te overtreffen", reageert de softwareproducent op vragen van Webwereld.

"Hieruit blijkt dat Oracle's gekozen strategie is geslaagd en succesvol is waar veel van onze concurrenten blijven vechten. In Nederland heeft Oracle met name op het gebied van middleware en BI-applicaties een groei doorgemaakt. Daarnaast probeert Oracle, net zoals vele andere bedrijven, zijn organisatie zoveel mogelijk in lijn te brengen met de vraag in de markt. Of zich dit gaat uiten in ontslagen daar kunnen wij geen uitspraken over doen."

Stilte vóór kwartaalcijfers

Vragen van Webwereld over het Nederlandse ict-klimaat aan andere ict-bedrijven in Nederland hebben nog geen antwoorden opgeleverd. In enkele gevallen is dat te wijten aan de verplichte stilteperiode vóór de bekendmaking van kwartaalcijfers. Dit geldt in ieder geval voor HP en Ordina.

Woordvoerder Christoph Linke van LogicaCMG zei vorige week, vóór de bekendmaking van de cijfers, nog wel dat Logica net voor de zomer een reorganisatie heeft doorgevoerd. Of dat dan afdoende is om de voorspelde zware tijden het hoofd te bieden kon hij niet zeggen. HP komt 18 augustus met financiële resultaten en Ordina op 25 augustus.