Van de Nederlanders heeft 41 procent een firewall op zijn pc geïnstalleerd. Nog eens 86 procent maakt gebruik van antivirussoftware, zo blijkt uit het rapport Trends in ICT, Telefonie en Post, een uitgave van het ministerie van Economische Zaken.

Op elke honderd inwoners telt Nederland 45 pc's en 68 internetgebruikers. Hiermee staat Nederland derde op de wereldranglijst. Alleen in Verenigde Staten en Zweden zijn relatief meer internetgebruikers, aldus het rapport.

Het aantal breedbandaansluitingen is begin dit jaar voor het eerst het aantal smalbandinternetters voorbij gestreefd. Bijna twaalf op de honderd inwoners in Nederland hebben een breedbandaansluiting. In de Zweden en VS zijn deze percentages respectievelijk 10,2 en 8,1.

Door het grote aantal breedbandinternetters is ook het internetgebruik toegenomen. Bij de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) steeg het volume van internetverkeer in 2003 met 71 procent ten opzichte van 2002.

Vooral het zoeken naar bepaalde informatie (circa 82 procent) en e-mailen (78 procent) zijn populair bij de Nederlanders. Het kopen of bestellen via internet staat met 44 procent op de derde plaats.