Deutsche Bank heeft moeite met het opstarten van zijn online diensten voor klanten in Nederland. De bank die in 2010 door het overnemen van 17 filialen van ABN Amro er in totaal 34.000 Nederlandse zakelijke klanten en vermogende particulieren bij kreeg, wil deze klanten sinds maandagochtend zelf online bankieren aanbieden.

Dat lukt tot dusver maar gedeeltelijk. Zeker 1000 klanten konden dinsdagmiddag nog altijd geen gebruik maken van online bankieren op het nieuwe platform. Daarnaast blijkt dat op piekmomenten het systeem traag reageert. De oorzaak voor deze problemen zijn nog niet duidelijk. Technici van Deutsche Bank in binnen- en buitenland werken aan een oplossing.

ICT-operatie lukt niet

Alle klanten zijn volgens Deutsche Bank de afgelopen maanden uitgebreid geïnformeerd over de aanstaande transitie. Zij zouden dit weekend allemaal gemigreerd worden naar het nieuwe systeem en daarom tijdelijk niet kunnen internetbankieren. De groep Nederlandse klanten had de afgelopen twee jaar gebruik gemaakt van internetbankieren van hun oude bank ABN Amro. Maar Deutsche Bank hevelt hen na twee jaar alsnog over naar het eigen internationale platform voor online bankieren.

Deze operatie heeft volgens de bank flink wat voeten in de aarde. “Het overhevelen van zo'n grote groep klanten is natuurlijk een majeure ICT-operatie. Tot onze spijt is dit voor een groep van 1000 klanten nog niet gelukt. Zij worden voor bankzaken nu via fax en e-mail bediend. We hopen dat deze groep zo snel mogelijk kan inloggen en werken daar met man en macht aan", aldus Deutsche Bank woordvoerster Saskia Huuskes in een reactie aan Webwereld.

Moeizame overname

ABN Amro deed in april 2010 definitief afstand van in totaal 17 filialen in Nederland. Het ging daarbij allemaal om kantoren gericht op de zakelijke markt. Deutsche Bank betaalde een bedrag van 700 miljoen euro voor de overname, die volgens NRC Handelsblad destijds bijzonder moeizaam verliep.

Een gedeelte van deze zakelijke klanten was allerminst blij met de overname. Na vele jaren trouw bankieren kregen zij te maken met nieuwe systemen. “Rekeninghouders hadden geen keuze en moesten met hun betalingsrekening en andere producten over naar de Deutsche bank", schrijft één van deze klanten in een e-mail aan Webwereld. Maar tot dit weekend werd gebruik gemaakt van ABN Amro-diensten.

Woedende klanten

Een andere getroffen klant reageert woedend op de situatie. “Ik kan op deze manier mijn zakelijke betalingen niet doen. Toen ik daar melding van wilde maken kreeg ik eerst niemand te pakken en toen dat wel lukte kreeg ik de valse belofte dat ik zou worden terug gebeld. Ik ben al sinds mijn 15e klant bij ABN Amro en heb nooit gevraagd om deze overgang. Ik denk nu aan het opzeggen van mijn rekening."

Deutsche Bank beseft dat alsnog overstappen niet prettig is voor deze groep klanten. Huuskes: “Het is vanzelfsprekend even wennen om gebruik te maken van een totaal nieuw systeem. We hebben iedereen in de aanloop daarop zo goed mogelijk geïnformeerd. We hopen nu dat deze gigantische ICT-operatie zo snel mogelijk slaagt en dat iedereen snel van alle diensten gebruik kan maken."

Update 10.15 uur: Deutsche Bank laat weten dat het aantal klanten dat nog geen toegang heeft tot hun online bankzaken terugloopt. “Alle klanten en hun bancaire data zijn succesvol gemigreerd naar de systemen van Deutsche Bank. Enkele klanten hebben nog geen toegang tot hun bancaire data via online bankieren van Deutsche Bank. Dit aantal loopt met het uur terug. Op dit moment, woensdagochtend, zijn het rond de 500 klanten”, meldt woordvoerster Saskia Huuskes.