De inaugurele bijeenkomst van OLPC-NL, een 'grassroots groep' van liefhebbers van het kinderlaptopproject was 'een groot succes'. Aldus Bastiaan Bakker en Sabine Hengeveld-Auer, initiatiefnemers van de meeting afgelopen zaterdag.

Dertig OLPC-liefhebbers verzamelden zich in Canvas, een loungecafé op de zevende verdieping van het oude Volkskrant-gebouw in Amsterdam. Het had veel weg van een 21ste eeuwse hippiecommune: tussen rondscharrelende peuters en veel lange haren werd enthousiast gebrainstormd over een betere wereld, onderwijs voor iedereen en open hard- en software. Eenheid in verscheidenheid: hackers, programmeurs, beleidsambtenaren, onderwijsconsulenten, open source-lobbyisten en ontwikkelingswerkers.

Ondertussen fröbelden de aanwezigen op de zeven meegebrachte XO's. De hardplastic, gifgroene computertjes maken automatisch draadloos contact met elkaar. Het toetsenbord, gegoten in waterdicht rubber, is klein en gemaakt voor kinderhandjes. Helaas laden veel programma's erg traag.

Schaars

Het eerste concrete doel op de meeting is al snel gevonden: zo snel mogelijk zoveel mogelijk laptops naar Nederland halen. "We hebben er minstens honderd nodig!" "Waarom niet meteen een kwart miljoen?"

Aan budget en inzet geen gebrek in ons landje, zo blijkt. Er is echter een moeilijkheid: De XO is nogal schaars. Dat komt onder meer omdat het sub-project om ook de kinderlaptops in rijke landen te verspreiden, 'Give 1, Get 1', alleen geldt voor de VS en Canada. Via 'Give 1, Get 1' kunnen consumenten, bedrijven en instellingen voor 399 dollar twee XO's bestellen, waarvan er één gedoneerd wordt aan een ontwikkelingsland.

Geen gehoor bij Negroponte

En het projectteam van OLPC in Boston heeft tot nog toe geen oog voor Europese fanclubs en initiatieven. "Op onze e-mails is nog helemaal geen reactie gekomen. Ze hebben het erg druk", aldus Sabine Hengeveld-Auer. Maar ze heeft goede hoop: "Vertegenwoordigers van OLPC-grassroots groepen uit Oostenrijk en Duitsland zullen volgende week naar Boston reizen om hopelijk gedaan te krijgen dat ook Europeanen kunnen meedoen aan 'Give 1, Get 1'. Dan kunnen wij in Nederland ook snel meer laptops krijgen."

Op de plenaire sessie roepen de verschillende experts al snel langs elkaar heen, met als gevolg dat de bijeenkomst uiteenvalt in kleinere groepjes. Dat werkt ook beter: brainstormen, plannen maken, e-mailadressen en telefoonnummers uitwisselen. Bastiaan Bakker: "Dit is precies de bedoeling. We willen voorlopig niet meer zijn dan een podium waarop iedereen elkaar kan vinden. Dat gebeurt met deze bijeenkomsten [de volgende is gepland voor januari 2008] maar ook vooral op onze wiki."

OLPC en TomTom

Voor de XO kan iedereen vrijelijk kan zijn eigen programma's maken en aanpassen, en dat kan op enthousiasme rekenen van de aanwezige programmeurs. Onder hen Don Hopkins, werkzaam bij TomTom. Buiten werktijd sleutelt hij aan SimCity voor op de XO. Recentelijk kreeg Hopkins het voor elkaar dat Electronic Arts de broncode van SimCity aan OLPC doneerde.

Maar Hopkins heeft grotere plannen. "Ik ben OLPC-evangelist bij m'n werkgever TomTom. Die zijn zeer geïnteresseerd in het OLPC-project. Ik voorzie een mooie kennisuitruil. TomTom is bijzonder benieuwd naar de robuuste en energiezuinige hardware, voornamelijk het scherm. Zij kunnen het OLPC-project op hun beurt ondersteunen door bijvoorbeeld het doneren van lage resolutie kaarten. Handig, want de volgende generatie XO's zal ook worden uitgerust met gps. Dan kunnen kinderen zichzelf letterlijk en figuurlijk op de kaart zetten."