Een selecte groep van 'twee tot drie' multinationals is bezig met proof of concept-projecten voor een overstap naar Linux, vertelt Dirk-Peter van Leeuwen, senior director van Red Hat voor Centraal en Oost Europa tijdens een interview op de Red Hat Summit in Boston. Van Leeuwen kan geen namen van de bedrijven noemen, maar als de tests goed verlopen zou Windows op honderdduizenden werkplekken in de ban kunnen gaan.

Eerst nog Vista

De testen verkeren zich nog in een vroeg stadium omdat de verandering veel voorbereiding vereist, benadrukt Van Leeuwen. De bedrijven in kwestie zullen eerst nog overstappen op Windows Vista. Tegen 2011 of 2012 hopen zij dan Microsoft de deur wijzen.

"Zij kijken naar de hele omgeving. Een overstap naar Linux is meer dan een besturingssysteem. Een overstap gaat over applicaties. Dus zij moeten inventariseren wat er op Windows draait en wat je nodig hebt om dat op Linux te draaien." Veel Windows applicaties zullen na de overstap als online dienst worden aangeboden, of worden volledig uitbesteed.

Kleine groep, grote impact

Hoewel het om een kleine groep bedrijven gaat, kan een overstap grote invloed hebben. Traditioneel hebben desktop Linux projecten zich beperkt tot eenvoudige applicaties voor een beperkt deel van een onderneming. De gemiddelde kantoormedewerker leek lange tijd onbereikbaar voor het open source besturingsysteem, maar de test onderzoekt nu juist de mogelijkheid van een volledige overstap voor alle computers.

Daarnaast worden de opleidingskosten van personeel ook vaak genoemd als een argument tegen Linux. Werknemers zijn gewend om met Windows computers te werken. Zij zouden daarom massaal op cursus moeten om met het nieuwe systeem te leren werken, waardoor de besparingen op Microsoftlicenties verdampen. Van Leeuwen bestrijdt dat bezwaar. Het gaat volgens hem vooral om de applicaties en niet om het besturingssysteem.

Alleen zakelijk

Red Hat staat vooral bekend om zijn serversoftware. Maar de firma gaat meer en meer voor de zakelijke desktop, maar blijft tegelijkertijd weg van de consumentenmarkt, een groep waar Ubuntu zich duidelijk wel op richt. "We hebben nu al een alternatief (voor Windows, red). Onze desktop is geschikt voor bedrijfstoepassingen. Maar we moeten oppassen dat we het geen consumentenproduct verklaren."