De domeinnnaamtombola die internetbeheerder ICANN gisteren hield om de volgorde te bepalen van het toewijzen van de nieuwe topleveldomeinen (PDF) als .overheidnl pakte slecht uit voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. Die staat nu genoteerd op plaats 1909 van in totaal 1917 aanmelders die meededen aan de loterij.

Tweede helft 2014

Dat betekent dat het topleveldomein .overheidnl als een van de laatste in de serie wordt uitgegeven. ICANN behandelt 500 aanvragen per groep en denkt er zo'n 1000 per jaar te kunnen behandelen. Het nieuwe overheidsdomein komt daarmee waarschijnlijk pas in de tweede helft van 2014 beschikbaar. Met het domein kan de overheid voortaan verwijzen naar bijvoorbeeld www.eerstekamer.overheidnl.

De Nederlandse politie heeft meer geluk en eindigt op nummer 897. Philips staat op 1013, maar diens gereserveerde Chinese domein 飞利浦 komt binnen op de 55ste plaats. KPN zit ook in de laatste batch op plek nummer 1791. Een grote winnaar is uitgeverij Wolters Kluwer dat met zijn creatieve topleveldomeinnaam wolterskluwer op de 345ste plaats staat en daarmee in de eerste batch meekomt.

Hilariteit in chatbox

Twee tombola-assistentes trokken gisteren een voor een papieren lootjes uit een met goudglitters opgeleukte doos om de nummers door te geven aan een ICANN-beheerder die bekendmaakte wie de volgende gelukkige winnaar was. Het evenement werd live gestreamd en kijkers konden de loterij van commentaar voorzien in een chatbox.

De stream begon met gekreun, wat tot hilariteit leidde bij de kijkers. “Wie wordt er aan een goede trekking geholpen", grapte een gebruiker. En: “Dit klinkt als slechte porno." Gebruikers beklaagden zich over de intense saaiheid van het evenement. “Dit is alsof je kijkt hoe verf aan het drogen is", klaagde een kijker. “Ik ben weg", klonk het naarmate de loterij vorderde.

Toewijzingsdrama

Het toewijzen van topleveldomeinen is een bizarre geschiedenis geworden vol faalmomenten van de ICANN. Omdat de organisatie niet alle aanvragen tegelijk kan behandelen, werd een batchsysteem bedacht waardoor de adressen steeds per 500 tegelijk beschikbaar komen. Er zijn zo'n 2000 aanvragen binnengekomen, waardoor het belangrijk is om bij de eerste 500 te zitten.

ICANN bedacht daarom een loterij. Die ging niet door vanwege de Amerikaanse wet op kansspelen die het gokspelletje de das omdeed. De organisatie kwam vervolgens met een digitale boogschietwedstrijd, waarin kandidaten een voorspelling van de exacte tijd moesten doen dat ze hun pijl afvuurden. Maar door latency-issues mislukte ook dit plan.

De wanhoop nabij ging de ICANN bijna over op het toch maar alles in één keer te behandelen, wat zou betekenen dat men minimaal een jaar zou moeten wachten op het nieuwe webadres. Uiteindelijk vond de organisatie een maas in de gokwet: een non-profit organisatie mag volgens de wet een loterij houden om geld in te zamelen. Dus de organisatie verkocht lootjes en hield vannacht een ouderwetse, uren durende loterij om de volgorde dan eindelijk te bepalen.

De tombola en twee lieftallige assistentes:

Bron: ICANN