Dit blijkt nu uit een rondgang van zustersite Gadget.nl onder 24 Nederlandse pc- en webwinkels. Die hebben de oem-uitvoering van Windows 7 verkocht aan consumenten. Dit scheelt soms de helft van de prijs. Slechts één winkel liet weten de oem-software alleen te leveren in combinatie met een kant en klare pc.

Voorwaarden aangepast

Verkoop zonder complete pc mag niet van Microsoft. De softwareproducent heeft de voorwaarden voor oem-uitvoeringen twee jaar geleden aangepast, maar dat heeft in de praktijk nauwelijks gevolgen gehad. De goedkopere oem-uitvoeringen zijn voorbehouden aan pc-makers, wat zowel de grote producenten (original equipment manufacturers) als system builders (waaronder pc-winkels) betreft.

De definitie van systeembouwer is al jaren geleden opgerekt om ook consumenten te omvatten die zelf een pc in elkaar zetten. De oem-uitvoering van Windows is dan los te koop of behorend bij een pc-component. De aanschaf van bijvoorbeeld een webcam was dan al voldoende om daar een oem-uitvoering van Windows bij te mogen kopen.

De lagere prijs wordt door Microsoft verklaard met het feit dat de maker dan geen ondersteuning biedt op die oem-software. Eindgebruikers moeten voor support aankloppen bij de oem, of de system builder. Daarnaast wordt oem-software in bulk ingekocht door de hardwareleveranciers.

Niet 'legitiem'

"Krijg je als klant een oem-versie in handen en installeer je hem zelf op je pc, dan is je Windows-installatie niet legitiem", zegt Ralf Becks van Microsoft Nederland tegen Gadget.nl. "Ook niet als je thuis je pc in elkaar zet."

Eerder was dat wel toegestaan, maar die clausule is geschrapt uit de voorwaarden voor oem-software. Hij geeft aan dat Microsoft nu met pc-winkels en webshops praat om deze losse oem-verkoop aan banden te leggen.

Gedoogbeleid?

Volgens webwinkel Alternate is er sprake van een gedoogbeleid, waarbij Microsoft zelfs aan aanmoediging doet. "We mogen ze los verkopen. Microsoft heeft ons anderhalve maand geleden nog getraind voor de verkoop van Windows 7. Toen werd gezegd dat we oem-uitvoeringen gewoon aan klanten kunnen verkopen", zegt een medewerker van Alternate. Andere winkels zijn in de veronderstelling wel aan de oem-voorwaarden te voldoen door Windows 7 alleen te verkopen samen met specifieke pc-componenten.

Diverse winkels zeggen dat ze elk tientallen oem-versies van Windows 7 direct - en dus los - aan consumenten hebben verkocht. Er zouden dus enkele honderden niet-legitieme Windows 7-exemplaren in Nederland zijn. Becks geeft aan dat Microsoft niet kan nagaan om hoeveel exemplaren het gaat.

Update: Woordvoerder Bas Wanrooij van Alternate meldt Webwereld dat de gesproken medewerker géén woordvoerder is. Hij vertelt dat de verkoop van oem-uitvoeringen aan consumenten wel degelijk legitiem is als die klanten zelf een pc bouwen. Dat staat lijnrecht tegenover de mededeling van Microsofts Ralf Becks.