Iredto heeft de 19 landen waar het meeste wordt gedownload via P2P-netwerken op een rijtje gezet en vergeleken met het aantal illegale streams dat wordt bekeken. In landen als Australië, Nederland en India wordt veel meer via P2P-netwerken gedownload als via illegale streaming-netwerken terwijl in landen als Duitsland en Rusland piraten vaker hun content illegaal streamen.

Korrel zout

Toch zegt TorrentFreak dat het onderzoek van Irdeto met een grote korrel zout genomen moet worden.

"Ten eerste omvat de steekproef alleen bezoeken van desktop-gebruikers. Dit zou een probleem kunnen zijn aangezien streaming sites aantoonbaar populairder zijn op mobiele platforms. Ook werden de 19 landen geselecteerd omdat ze het hoogste aantal P2P downloads hadden wat de resultaten flink kan beïnvloeden. Tot slot worden de verkeersgegevens, misschien nog problematischer, niet gemeten. Zo komt bijna de helft van alle bezoeken in de steekproef uit Rusland, dat sterk oververtegenwoordigd is. Dat betekent dat bezoeken niet zomaar kunnen worden toegevoegd om algemene conclusies te trekken, iets wat Iredto lijkt te doen," Schrijft TorrentFreak.

Iredto meldt verder ook dat P2P-sites vaak ook contentaanbieders zijn en worden gebruikt als bron voor streaming sites, wat de resultaten van het onderzoek nog verder beïnvloedt. Iredto heeft nog niet gereageerd op vragen van TorrentFreak omtrent de resultaten uit het rapport.