De forumleden nemen de Zweedse Piratpartiet als voorbeeld. De Zweedse politieke partij, die onder andere bekendheid verwierf door de commotie rondom de Bittorrentsite The Pirate Bay, verzet zich tegen auteursrechten en streeft naar een legale uitwisseling van bestanden.

Op het forum worden de benodigde stappen besproken, zoals het aanvragen van een domeinnaam en het inzamelen van de benodigde handtekeningen en registratiekosten. Overigens is de registratiedeadline voor deelname aan de komende parlementsverkiezing afgelopen maandag verstreken.

In een bijdrage op het forum wordt geadviseerd om contact op te nemen met de initiatiefnemers van Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl. Dat zouden volgens het bericht namelijk 'beruchte privacy-activisten' zijn.

Initiatiefnemer Rop Gonggrijp van de stemcomputerbestrijder verklaart echter tegenover Webwereld dat Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl geen interesse heeft. "Wij zijn niet geïnteresseerd in het betrokken worden bij iets anders dan dingen die gaan over stemcomputers", aldus Gonggrijp.

Een van de initiatiefnemers van het Nederlandse initiatief die zich op het forum 'Core Tx' noemt, meldt dat er vijf mensen bezig zijn met het realiseren van de partij. Er is volgens hem nog geen sprake van een 'geregistreerde partij, danwel vereniging'. Volgens de initiatiefnemer durven veel mensen niet uit te komen voor hun sympathie voor de 'Piratenbeweging'.

Volgens 'Core Tx' zijn er inmiddels naast Zweden zeven landen met een Piratenpartij: Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Italië., Rusland en de Verenigde Staten.