De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) start een proef met IP eXchange (IPX). Daarmee kunnen mobiele telecomproviders direct verbinding maken met elkaar, met vaste telecomproviders of zelfs internetproviders, zonder tussenkomst van een netwerkprovider. De dienst zou de datacommunicatie tussen de verschillende aanbieders vooral directer en effici├źnter maken. In 2011 moet de dienst officieel actief worden. Het Amsterdamse internetknooppunt is de eerste ter wereld die deze dienst aanbiedt.

Uiteindelijk goedkopere telefonie

Omdat de telecomproviders via IPX onderling spraakverkeer kunnen uitwisselen, is het in theorie helemaal niet meer nodig om capaciteit in te kopen bij derde partijen. Dat scheelt providers geld, waardoor mobiele telefonie uiteindelijk voor consumenten goedkoper wordt.

Job Witteman, ceo van AMS-IX vertelt tegen Webwereld dat hij niet verwacht dat de mobiele aanbieders snel helemaal zullen overgaan op het nieuwe systeem. Toch denkt hij dat providers die dat wel doen veel kosten kunnen besparen. Die kunnen goedkopere telefonie aanbieden omdat ze hun verkeer direct onderling kunnen uitwisselen via peering. Maar voor aanbieders die iedereen willen bereiken zal capaciteit inkopen bij netwerkproviders nog steeds nodig zijn, omdat met peering volledige dekking niet gegarandeerd is.

Roaming zonder directe verbinding

De nieuwe dienst IPX is de opvolger van de huidige GPRS Roaming Exchange (GRX) die AMS-IX al aanbiedt. Daarmee is het voor mobiele providers mogelijk om dataverkeer voor roaming uit te wisselen zonder dat zij een directe verbinding met elkaar hebben. Dat werkt praktisch altijd via een netwerkprovider, zoals bijvoorbeeld Cable & Wireless, die twee aanbieders met elkaar verbindt.

Job Witteman, ceo van AMS-IX, legt Webwereld uit dat mobiele operators op dat systeem ook mobiel internet direct met elkaar zouden kunnen delen, maar dat ze dat vaak niet doen omdat dit voor bijvoorbeeld buitenlandse aanbieders te veel zou kosten. Vandaar dat het systeem via een derde partij werkt.

Eisen van de GSM Association

Bij IPX zullen de kosten voor een mobiele provider om een aansluiting in Amsterdam te nemen minder snel een probleem zijn. Dat komt doordat zij, zoals gezegd, ook spraakverkeer met elkaar kunnen uitwisselen.

De AMS-IX houdt zich met deze nieuwe dienst namelijk aan de kwaliteitseisen van de GSM Association. Dit houdt in dat er altijd een gegarandeerde verbinding moet zijn. Om dat te waarborgen sluit AMS-IX service level agreements af met de operators die gebruik gaan maken van deze dienst. Dat is iets wat het internetknooppunt voor het eerst doet.

De telecomoperators kunnen de AMS-IX monitoren, maar tegelijkertijd houdt de AMS-IX ook de operators aan hun verplichtingen. Zij moeten namelijk op hun beurt ook goede kwaliteit bieden aan de providers die contact maken met hun netwerk.