De Nederlandse programmeur Guido van Rossum verlaat na bijna zeven jaar Google en gaat aan de slag bij Dropbox. Dat maakte de cloudopslagdienst vrijdagavond bekend. Dropbox noemt hem 'een oude vriend'.

Van Rossum bedacht eind jaren 80 de Python-programmeertaal, die onder meer door Dropbox wordt gebruikt. "Guido inspireert ons allemaal en heeft een belangrijke rol gespeeld in hoe Dropbox zijn producten, apparaten en diensten samenknoopt. We zijn zeer verheugd om hem in ons team te verwelkomen", aldus Drew Houston, de CEO van Dropbox.

Google App Engine

Python, een dynamische programmeertaal, wordt ook gebruikt door Google voor verschillende diensten. Van Rossum werkte bij Google onder meer in het team van App Engine, waarmee met Google's infrastructuur webapplicaties zijn te bouwen en te hosten. Hij mocht de helft van zijn tijd bij Google aan Python besteden. De Nederlandse programmeur ontwikkelde voor Google een intern systeem om code te checken, Mondrian.

"Python is mijn favoriete programmeertaal omdat het een goede balans heeft tussen eenvoud, flexibiliteit en elegantie. Die kwaliteiten, en het werk van de gemeenschap om elk groot platform te ondersteunen, zorgt ervoor dat we de code maar één keer hoeven te schrijven", aldus Houston van Dropbox. Van Rossum schrijft op Twitter dat hij niet met ruzie bij Google is opgestapt, maar dat hij 'als een vriend' vertrekt.