De rechtbank in Almelo heeft gevonnist (PDF) dat bitcoins geen 'gangbaar geld' zijn, zo werd vrijdagmiddag bekend. Een inwoner van Dordrecht hoeft daarom niet het verschil in euro's van de actuele koers van de bitcoin met die een tijd geleden te vergoeden aan een klager uit Enschede.

Te weinig bitcoins geleverd

De Enschedeër spande de zaak aan omdat hij te weinig bitcoins van de Dordtenaar had geleverd gekregen. Hij kreeg 990 bitcoins geleverd, maar had er 22.000 euro liefst 2750 bitcoins besteld bij de persoon uit Dordrecht. Vervolgens steeg de koers flink, waardoor de man geld misliep. De rechter stelt echter dat bitcoin niet is te beschouwen als geld, maar als 'ruilmiddel'. De Enschedeër hoeft daardoor niet het verschil in opgelopen waarde te betalen, maar alleen wat de niet-geleverde bitcoins destijds waard waren.

Kritiek van juristen

SOLV-advocaten Micha Schimmel en Anke Verhoeven uitten kritiek op de uitspraak van de rechter, die ze 'incompleet' noemen. Er zijn steeds meer bedrijven die bitcoin wel als een betaalmiddel accepteren. "Net als traditionele valuta gaat het niet om de intrinsieke waarde van de munt, maar om de nominale waarde van de muntsoort. Net als traditionele valuta wordt er gespeculeerd op waardestijgingen en waardedalingen van de muntsoort", schrijven ze. Bovendien zien Amerikaanse toezichthouders bitcoin ook als virtueel geld.

Terughoudend

De Nederlandsche Bank (DNB) liet vorige week nog weten dat het bitcoin (nog) niet als een bruikbaar alternatief ziet voor geld. Als reden noemt DNB de veiligheidsrisico's, de grillige koers en het gebrek aan toezicht op de virtuele valuta.