Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin is niet gevoelig voor de kritiek dat de providers daardoor met hoge kosten worden opgezadeld, zo meldt de NOS.

De door het kabinet voorgestelde bewaarplicht voor telefoon-, fax- en e-mailverkeer is een uitvloeisel van een Europese richtlijn waarmee het Europees Parlement eind 2005 instemde. Het idee achter de opslag van verkeersgegevens is dat de verzamelde informatie van pas kan komen bij de bestrijding van ernstige criminaliteit en terrorisme.

Volgens de Europese regels moeten providers de gegevens minimaal zes en maximaal 24 maanden bewaren. De Britse regering heeft gekozen voor een bewaartermijn van één jaar, het Nederlandse kabinet lijkt nu dus aan te sturen op 18 maanden.

Internetaanbieders en burgerrechtenorganisaties hebben zich altijd fel verzet tegen de bewaarplicht. De verplichte opslag van verkeersgegevens is volgens de tegenstanders een inbreuk op de privacy van burgers. Internetaanbieders klagen over de kosten van de opslag.

Het voorstel van Hirsch Ballin moet nog worden behandeld in de Eerste en Tweede Kamer. Ten tijde van de Europese onderhandelingen over de bewaarplicht bleek dat er met name in de Eerste Kamer breed gedragen bedenkingen bestonden over de opslag van verkeersgegevens. Onder aanvoering van CDA-senator Hans Franken riep de senaat toenmalig minister Piet Hein Donner enkele malen op het matje.

In maart kondigde Franken op BNR Nieuwsradio aan dat hij opnieuw zal gaan dwarsliggen bij de behandeling van de bewaarplicht. "Wij zijn niet gebonden aan een regeerakkoord."