Root name server K heeft van dinsdagmiddag tot woensdagavond geleden onder een belasting die vier keer hoger was dan normaal. De root server zorgt ervoor dat de DNS-server van een internetprovider bij de juiste nameserver voor een bepaalde domeinnaam uitkomt. De klant krijgt dan uiteindelijk het IP-adres dat bij een hostnaam hoort.

Op het hoogtepunt kreeg het cluster van vijf wereldwijde servers ruim 70 duizend aanvragen per seconde. Normaal zijn er dat zo'n 18 duizend.

Amsterdam uitgeschakeld

De K root server bestaat uit een cluster van dertien lokale servers, die alleen in het land waar de server staat beschikbaar zijn, en vijf internationale servers die wereldwijd beschikbaar zijn. Een belangrijke internationale server staat in Amsterdam. Het was die node die lange tijd veruit de meeste aanvragen kreeg. Iets meer dan 40 duizend per seconde.

RIPE, dat dit cluster van root servers beheert, schakelde daarop de Amsterdamse tak van het cluster uit. De server in Londen nam toen al het verkeer over en kwam in zijn eentje zelfs bijna op 60 duizend verwerkte aanvragen per seconde. RIPE schakelde de server in Amsterdam uit om de bron van de aanvragen rustig te kunnen achterhalen.

Weinig last

De Amsterdamse stichting die ook de Europese IP-adressen beheert heeft daarop contact opgenomen met de internetproviders waar het verkeer vandaan komt. Toch is het momenteel nog steeds niet duidelijk waar de enorme load van de server vandaan komt, alhoewel het aantal aanvragen wel weer op een normaal niveau zit.

Omdat root server K uit zoveel servers bestaat hadden eindgebruikers relatief weinig last van de overbelasting van de servers. Verkeer naar één van de servers in het cluster gaat namelijk met behulp van anycast, waarbij standaard de server die het dichtst bij de gebruiker zit wordt gebruikt. Bij hoge belasting kan er dan altijd een andere server die sneller reageert aangesproken worden.

Ook andere root servers

In totaal zijn er 13 verschillende root servers. Sommigen daarvan bestaan uit één server op één locatie, anderen zijn zoals root server K een cluster. Uit gegevens van RIPE wordt het duidelijk dat ook root servers B, C, E en G last hadden van veel aanvragen. Die servers, allen gehost in de VS, lieten een groot deel van de tijd tot tweederde van alle aanvragen liggen. Root server B zelfs tussen de 66 en 90 procent.

Zo erg was het bij de Europese root server niet. Die liet slechts op enkele momenten tweederde van de aanvragen liggen. De aanvragen waren volgens RIPE-medewerker Wolfgang Nagele allemaal van type A. Dat betekent dat de DNS-server van een internetprovider simpelweg een IP-adres bij een domeinnaam zoekt. Bij extreem grote spamaanvallen is ook wel eens een piek in de aanvragen op een rootserver te zien, dan bestaan de aanvragen echter vooral uit type MX, die de mailserver bij een domein zoekt.