“Jeugd hangt in West voor gratis wifi”, kopte de Amsterdamse nieuwszender AT5 dinsdag. De hangjongeren bleken als vliegen op de stroop te komen naar het onbeveiligde wifi-netwerk van een buurtbewoner.

Op zoek naar gratis wifi, het blijkt een nationale volkssport waar we in uitblinken. Nederland gaat massaal aan de smartphone, maar mobiel internetten, ho maar. Uit een nieuw rapport (pdf) van Deloitte blijkt dat Nederlandse smartphonegebruiker het meest internet via wifi en het minst via het mobiele netwerk. 75 procent van de internetsessies verloopt via wifi, slechts 21 procent via 3G of 4G. Ter vergelijking: in Finland is het bijna omgekeerd: 33 procent wifi, 62 procent 3G en 4G.

Surfen met de smartphone: wifi vs 3G/4G. Bron: Deloitte

Deloitte komt met nog meer opmerkelijke cijfers: gemiddeld heeft de Nederlander maar liefst 4,3 mobiele devices, per huishouden zo’n 9 apparaten. Het is niet precies duidelijk wat daar allemaal onder valt, maar gezien onderstaande grafiek waarschijnlijk ook muziekspelers, draagbare consoles, digitale camera’s en laptops.

Percentages apparatenbezit in Nederland uitgesplitst Bron: Deloitte.

Laptops hebben dan ook weinig last van de opkomst van tablets, beide categorieën blijven populair. Overigens is de Nederlander bij lange na niet de grootste gadgetfreak: de gemiddelde Spanjaard heeft beschikking over 7,2 mobiele devices. Webwereld heeft Deloitte om duiding van de cijfers gevraagd.

In augustus bleek al uit OESO-onderzoek dat Nederlanders tegen de Europese trend in hun gebruik van mobiel internet beperken, omdat ze bang zijn voor hoge kosten.