Veel internetters ergeren zich al aan de toenemende hoeveelheden ongevraagde, commerciële berichten die per e-mail binnenkomen, maar wellicht wordt het allemaal nog erger.

Vorige maand verschenen namelijk de eerste berichten over een nieuwe plaag: pop-up spam. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een messaging-functie die standaard in het besturingssysteem Windows (2000, XP en NT) is geïnstalleerd.

Deze functie is oorspronkelijk bedoeld voor systeembeheerders die de gebruikers op hun netwerk daarmee kunnen waarschuwen voor bijvoorbeeld het afsluiten van het netwerk. Maar ook spammers kunnen er gebruik van maken.

Dat kan onder meer met de software van het Nederlandse Quicksend. 'Johan' van Quicksend (hij wil niet met zijn volledige naam in de publiciteit) zegt dat zijn bedrijf alleen de software levert. Zelf verstuurt Quicksend geen pop-up spam.

Logische stap

"In een markt waar altijd wordt gezocht naar vernieuwende methodes om een product of dienst onder de aandacht te brengen, is dit een logische stap voorwaarts", meent Johan.

Daarnaast wijst hij erop dat het mogelijk is om de messenger uit te zetten. "Instructies daarvoor zijn ook te vinden op onze website." Ook is het mogelijk om de firewall de poorten waarvan gebruik gemaakt wordt, te laten blokkeren. Microsoft laat deze openstaan.

Johan heeft een duidelijke boodschap voor de mensen die zich ergeren aan de nieuwe vorm van spam. "Wij zijn niet degenen die de advertenties zullen versturen, wij stellen slechts de software beschikbaar. En als wij het niet doen, doet een ander het wel."

Tot nu toe heeft Quicksend nog geen klanten voor het 549 euro kostende programma. Wel zegt het bedrijf 'in de laatste fase van het sluiten van een deal met een Amerikaanse reseller' te zijn.