Wie al weken popelend zit te wachten op de omvangrijke veiligheidsupdate voor een Nederlandse versie Windows XP, wordt door Microsoft op zijn wenken bediend. Vanaf 6 september kan de software handmatig worden gedownload.

In principe zou het pakket zo'n 80 MB groot moeten zijn, maar Microsoft waarschuwt dat dit kan oplopen tot maar liefst 250 MB. "Een hele uitdaging voor mensen met een inbelverbinding", zo zegt Michel van der Bel, directeur van Microsoft Nederland, met de nodige ironie.

Deze omvang geldt voor mensen die nooit eerder een update hebben geïnstalleerd. Microsoft Nederland denkt dat zo'n 65 procent van alle Nederlandse gebruikers van XP het service pack gaan installeren. De Engelstalige update is overigens al langer beschikbaar.

Later deze maand komt de software ook beschikbaar via de automatische update en via cd's. Deze kunnen via de site van Microsoft worden besteld en worden meegeleverd met diverse bladen.

Volgens de Canadese firma AssetMetrix heeft maar liefst 10 procent van alle zakelijke computers problemen met de update. Zo draaien sommige applicaties niet goed. Dit kan uiteraard ook met pc's van particulieren gebeuren, zo geeft Van der Bel toe. Microsoft Nederland richt daarom een gratis support-dienst in.