Het bedrijf Special T Workwear verstuurde volgens de OPTA twee jaar lang ongevraagd mails en faxen zonder toestemming vooraf van de ontvanger. Het bedrijf sprong in het oog van de telecomautoriteit na klachten die zijn ingediend bij spamklacht.nl. In totaal kwamen er 233 klachten binnen over Special T.

"Na onderzoek van OPTA is gebleken dat Special T minimaal 135.000 spammails heeft verstuurd, die bovendien niet allemaal een geldige afmeldmogelijkheid bevatten. Het exacte aantal verstuurde spamfaxen heeft OPTA niet kunnen vaststellen", aldus de waakhond die de boete bekendmaakt via zijn site.

Bedrijfsspam

Special T. kreeg 15.000 euro boete voor het verzenden van ongevraagde commerciële e-mails zonder afmeldmogelijkheid. Voor het versturen van faxspam via diensten uit Groot-Britannië en TK Services uit Belize bedraagt de rekening 10.000 euro. Er werden volgens OPTA minstens 27 spamruns naar 7,5 miljoen Nederlandse faxnummers uitgevoerd. Over de faxspam kwamen 118 klachten binnen.

Special T. vindt de zaak zelf op zijn zachtst gezegd nogal overdreven. Een woordvoerder van Special T. laat aan Webwereld weten dat het bedrijf dacht zich aan de wet te houden. Alle mails en faxen zijn verstuurd voor 1 oktober naar bedrijfsadressen en nummers, zo dacht Special T. Voor 1 oktober was het niet verboden om op een dergelijke manier bedrijven aan te schrijven. Voorheen was het wel al verboden om privépersonen ongevraagd te e-mailen.

Binnengevallen met 15 man

"We hebben bestanden aangekocht van bedrijven. Dat waren allemaal bedrijfs e-mailgegevens en faxnummers", legt de woordvoerder uit. "En volgens de letter van de wet is het zo dat een eenmanszaak een particulier is. Dat wisten we niet." Volgens Special T. is dat alles wat er aan de hand was. "We hadden helemaal niet het idee dat we iets te verbergen hadden."

"Ze zijn gewoon met 15 man binnengevallen", vertelt de woordvoerder. En als je met 15 man ergens binnenvalt dan moet er gewoon wat mee gebeuren, vermoedt hij. Hij denkt dan ook dat de OPTA eigenlijk had gedacht een grote vis aan de haak te hebben geslagen. Volgens de OPTA zelf zou de inval eerder gedaan zijn met 8 man. Special T. zou ook geen waarschuwing hebben gehad van de telecomwaakhond.

Special T. meende al die tijd binenn de kaders van de wet te hebben geopereerd. Het bedirjf ziet ook wel in dat deze manier van digitaal folderen irritatie kan opwekken. "Maar als je op de snelweg 120 kilometer per uur kan rijden, dan doe je dat ook", luidt de redenatie.

'Ik heb een hekel aan spam'

De zegsman voegt er nog aan toe: "Ik heb zelf ook een hekel aan spam." Special T. zegt ook altijd duidelijk zijn gegevens te hebben vermeld in de mailings. Het klopt wel dat er geen afmeldlink werd meegestuurd. Het meesturen van de contactgegevens had dus geen enkele zin, constateert het bedrijf. "We hadden het net zo goed niet kunnen doen."

Special T. heeft bij de OPTA beroep aangetekend. "Maarja. De mannen zijn allemaal zogenaamd afhankelijk, maar ze zitten allemaal in hetzelfde gebouw en op dezelfde plek te lunchen", aldus Special T. Het beroep werd dus afgewezen en nu gaat het bedrijf naar de civiele rechter. Dat procederen kost veel geld. "De advocaatkosten zijn hoger dan de boete."

Volgens Special T. is het opleggen van boetes door de OPTA ook natte vingerwerk. Er zou gekeken worden hoe hoog de boete maximaal kan worden zonder dat het bedrijf failliet gaat. Toch vindt de woordvoerder het wel goed dat spammers worden aangepakt. "Ik vind het wel goed dat er naar gekeken wordt. Want eerlijk gezegd: ik word ook helemaal gek van de horloges en de viagra en de weet ik wat allemaal." De zegsman wijst erop dat dat allemaal zeer anonieme mailings zijn, en stelt dat hij zelf altijd met open vizier en adresvermelding heeft geopereerd. Dat zou het grote verschil zijn tussen spammers en de reclame van Special T.