Het Nederlandse bedrijfje Japplis heeft een alfaversie van het nieuwe open source Office-pakket Joeffice geïntroduceerd. Het is volgens de maker het eerste open source Office-pakket dat op Java is gebaseerd. OpenOffice is steeds meer afhankelijk geworden van de Java runtime, maar is oorspronkelijk op C++ gebaseerd.

Modules makkelijker aan te passen

De keus is juist op Java gevallen als programmeertaal zodat de software makkelijker kan worden aangepast binnen organisaties. “Er is een grote groep Java-ontwikkelaars, ook bij bedrijven, waardoor intern veel is aan te passen”, vertelt ontwikkelaar Anthony Goubard van het Amsterdamse Japplis.

Dat moet dan ook het grote voordeel zijn ten opzichte van andere Office-pakketten. “Dit moet geen concurrent worden van bijvoorbeeld Microsoft Office. Ik benadruk zelf ook de mogelijkheid om online te werken, net zoals Google Documenten.”

De alfaversie die nu is uitgebracht is behoorlijk basaal. Het is de bedoeling dat op termijn meer features worden toegevoegd, maar dat is vooral afhankelijk van hoe het wordt opgepikt door de community. “Er is bijvoorbeeld nog geen spellingscontrole. We kunnen er natuurlijk vele jaren aan doorwerken, maar we willen nu eerst kijken of er interesse voor is.”

Woord is aan de community

“Er zitten ook veel Java-ontwikkelaars in de open source-community”, zegt Goubard en het is afhankelijk van hoe de open source-community de software oppikt of het pakket vervolgens in bètaversie verschijnt. Op bitbucket is een projectpagina verschenen waar code gecommit kan worden.

“De software is gisteren pas uitgebracht, dus er is nu nog niet te zeggen hoe dit zich ontwikkelt”, aldus Goubard. Op de site van Joeffice wordt de community opgeroepen om mee te werken aan de nieuwe software, zodat er features aan een tweede alfa kunnen worden toegevoegd.