De Nederlandse locatie-startup Repudo heeft een kapitaalinjectie van een miljoen dollar (bijna 677 duizend euro) opgehaald. Oprichters Lucas Tieleman en Sander de Jonge van het bedrijf willen dit bedrag gebruiken om het bedrijf door te laten groeien. De startup heeft vier maanden na oprichting al tien mensen dienst.

Digitale verrassingen

Repudo, wat staat voor Real Public Domain, is een dienst waarmee gebruikers ergens ‘digitale verrassingen’ achter kunnen laten. Met de applicatie kan iemand ergens iets viruteel achterlaten. Een gebruiker plaatst dan een muziekbestand of iets simpels als ‘liefde’ op bijvoorbeeld het Leidseplein in Amsterdam.

Een andere gebruiker kan die verrassing alleen met de applicatie van Repudo ophalen als hij of zij ook op het Leidseplein is. Als het digitale object is opgehaald verdwijnt het van de server totdat iemand het weer ergens anders weglegt. Op die manier is de dienst dus een kruising tussen een virtuele en de echte wereld.

Geen concrete doelen

De applicatie van Repudo is nu alleen beschikbaar op iPhone, binnenkort moet hij ook beschikbaar komen op Android en Blackberry. De ongeveer tienduizend gebruikers van de dienst bevinden zich nu nog vooral in Nederland. Met de investering willen de ondernemers hun app ook in het buitenland in de markt zetten.

De ondernemers hebben zichzelf vooralsnog geen concrete doelen gesteld met Repudo. Tieleman zegt dat hij samen met zijn zakenpartner vooral een “mooi product” neer wil zetten waar “mensen enthousiast van worden”.

Anonieme investeerder

Opvallend is dat de investeerder van het bedrijf koste wat het kost anoniem wil blijven. Op de zakensite Sprout vertelt mede-oprichter Tieleman dat de investeerder “erg op zijn privacy is gesteld”. Het is wel duidelijk dat de investeerder zich in dollars heeft ingekocht en geen meerderheidsaandeel heeft ontvangen.

Ook op vragen van Webwereld over de nationaliteit van de investeerder en de manier waarop deze gevonden is, antwoordt Tieleman niet. Webwereld berichtte eerder deze week al dat het voor beginnende startups in Nederland moeilijk is om startkapitaal (angel funding) binnen te krijgen, terwijl een investering van meerdere miljoenen als het bedrijf al gegroeid is vaak wel lukt. Waarschijnlijk gaat het niet om een Nederlandse investeerder. Sprout speculeert over een Russische durfinvesteerder.