Bezoekers die een typefout maken bij het bezoeken van populaire diensten als Twitter, YouTube en Wikipedia werden doorgestuurd naar een prijsvraag. Om mee te doen moesten ze wel hun telefoonnummer achterlaten, zegt de Engelse telecomwaakhond Phone Pay Plus in een persbericht. De Nederlandse bedrijven, R&D Media Europe en UnaValley, kregen elk een boete van 100.000 pond (120.408 euro) opgelegd.

Zowel R&D Media als UnaValley konden niet inhoudelijk reageren op de boete. UnaValley zegt nog niet op de hoogte te zijn gesteld door de telecomwaakhond, ondanks het persbericht dat Phone Pay Plus de deur uit heeft gedaan. "De persoon die erover gaat is op dit moment in het buitenland. Die is pas volgende week weer terug," laat het bedrijf aan Webwereld weten

Wikapedia en Twtter

De bedrijven gebruikten domeinen als Wikapedia en Twtter om bezoekers te lokken. De websites leken sprekend op de sites die ze nabootsten. Logo's, fonts en kleuren waren overgenomen. Daardoor dachten bezoekers op de echte website van de diensten te zijn. Daar werden volgens de telecomwaakhond prachtige prijzen voorgespiegeld in allerlei prijsvragen. Een aantal tikfoutdomeinen is gewoon nog actief, zij het dat ze nu worden doorgelinkt naar een aparte site die lokt met prijzen.

Na het achterlaten van een telefoonnummer werden slachtoffers overstelpt met dure sms-berichten. Bezoekers bleken mee te doen met een quiz waarbij voor elk sms-bericht £1.50 moest worden betaald. Dat tarief werd vooraf niet vermeld, de telecomwaakhond omschrijft dat als misleiding.