Na twee eerdere verloren finales is het Tech United, het robotvoetbalteam van de Technische Universiteit uit Eindhoven, opnieuw gelukt om de koningsklasse van de RoboCup binnen te slepen.

Met prima verzorgd combinatiespel en uitstekend werk van keeper Hans van Sleutelen en goalgetter Robodinho is universiteitsteam Water uit Beijing, dat de Eindhovenaren in het recente verleden - waaronder de poulefase - al zo vaak de baas was, met 3-2 verslagen (samenvatting)

Samenspel is de sleutel

Dus kan het team van aanvoerder en TU/e-student Robin Soetens terugkijken op een geweldig toernooi. Donderdag voor de halve finale vertelde hij Webwereld vanuit Brazilië al dat Nederland het moet hebben van het samenspel, de driehoekjes. "Het team uit Peking speelt heel fysiek, met robots met vier wielen. Die duw je minder gemakkelijk aan de kant", schatte hij goed in.

Want mede dankzij een oplettende scheidsrechter en vlekkeloos keeperswerk gaat de cup naar Nederland. "Een mooie beloning na een jaar hard werk", bericht Soetens direct na de wedstrijd. "De keeper heeft ons vaak gered. Maar ook de snelheid van ons overspelen, en schieten uit de draai maakten het verschil."

Zelfsturend

Het Eindhovense vijfkoppige robotteam verloor al tweemaal eerder de finale van de RoboCup (2011 en 2013) van het team uit Beijing. Want ondanks dat Tech United al zeven jaar op rij de eindstrijd haalde, is dit pas de tweede keer dat de titel wordt gepakt met het team van geheel onafhankelijke zelfsturende robots. De RoboCup is opgericht voor het stimuleren van de ontwikkeling van robotica.

(foto door Bart van Overbeeke)

De TU Eindhoven heeft een speciale fotopagina opgetuigd met impressies van het toernooi.