Google lijft de Nederlandse ondernemer Robert Gaal in. De webontwikkelaar- en ondernemer, die bekend is van onder meer Wakoopa, Foursquare en het weblog over tech-startups BlueAce, wordt productontwikkelaar in Mountain View. Er is nog niets losgelaten om welke Google-dienst het gaat.

Gaal is ruim een jaar geleden gestopt bij Wakoopa en hield zich de afgelopen tijd bezig met de Amerikaanse mobiele provider Karma, dat werkt op basis van data delen via WiFi-hotspots.

Gaal richtte in 2007 samen met Wouter Broekhof Wakoopa op in Amsterdam. De dienst startte als sociaal netwerk waar gebruikers konden loggen wat zij op hun computer deden. Dat groeide uit tot een succesvol consumentenpanel waar gebruikers vrijwillig maar anoniem kunnen delen wat zij op hun computer doen, inclusief de websites die zij bezoeken. Die informatie bleek erg nuttig voor bedrijven.

Mede-oprichter Wouter Broekhof, die nog altijd verbonden is aan Wakoopa, laat weten dat Google zelf geen klant is. Broekhof: "Wakoopa verkoopt een technische oplossing aan voornamelijk bedrijven die zich bezig houden met marktonderzoek. Het kan zijn dat Google een klant is van een van onze klanten, maar Google zelf is geen klant van ons. In het verleden hebben we een project gedaan met Google, maar dat was een eenmalig project."