Aanleiding voor de campagne WijStoppenOok.nl is de beslissing van Google vorige week om de ondersteuning voor IE6 door zijn webdiensten Apps en Docs te staken. Ontwerpbureau Zinnebeeld uit Rotterdam en Maarten Hunink zijn vervolgens een Nederlandse internetactie begonnen om dat voorbeeld te volgen. Binnen enkele dagen zijn er 634 aanmeldingen van webontwikkelaars en internetbureaus binnengekomen.

"De reacties van andere webontwikkelaars zijn grotendeels positief, maar ook af en toe met commentaar. Iemand noemde onze luie webbouwers", aldus mede-initiatiefnemer Bart Driessen tegen Webwereld. Hij hoopt later deze week duizend medestanders te hebben.

Niet blokkeren

WijStoppenOok omarmt de manier waarop Google stopt met IE6-ondersteuning. "Niet botweg blokkeren,maar accepteren dat IE6-gebruikers niet alles perfect in beeld krijgen of alle functionaliteit kunnen gebruiken." Hij wijst erop dat veel IE6-gebruikers de oude browser noodgedwongen op hun werkplek moeten gebruiken. "Daar kunnen ze zelden invloed uitoefenen op de keuze van een browser. Deze mensen blokkeren is zinloos en zelfs sadistisch."

Volgens WijStoppenOok vergt het aanpassen van sites om die goed te laten werken met IE6 veel werk. Dat zorgt voor veel problemen. "Het oplossen van deze problemen kan veel tijd vergen wat zorgt voor hogere ontwikkelingskosten van de website. We moeten ons afvragen of het redelijk is veel tijd te steken in het ondersteunen van een negen jaar oude browser die zich nauwelijks aan conventies houdt."

Eigen standaarden

De initiatiefnemers van WijStoppenOok klagen over de eigen codes en standaarden die Microsoft hanteert in IE6. "Onder andere CSS (cascading style sheets - red.) werkt niet naar behoren in IE6. Met de introductie van versie 7 is hierin veel verbetering aangebracht."

Ook is de browser onveilig, stellen de Nederlandse IE6-boycotters. "Hackers zijn relatief makkelijk in staat om de computer van een IE6-gebruiker over te nemen en zijn bestanden in te zien. In moderne browsers zitten voorzieningen die phishing en malware tegenhouden."

Google-hack

Microsofts browser is afgelopen maand weer flink onder vuur gekomen. Dit nadat vermoedelijk Chinese hackers een groot beveiligingslek in IE6 hebben gebruikt om Google en andere grote Amerikaanse bedrijven gericht aan te vallen. Microsoft moest een noodpatch uitbrengen om het lek te dichten.

IE6 heeft nu een marktaandeel van circa 13 procent. Het was tot voor kort de meestgebruikte browser. IE8 is de oude voorganger recent gepasseerd. Die meest recente Microsoft-browser is volgens de maker inmiddels de meest gebruikte browser ter wereld.

Update Webwereld-lezers maken ook veelvuldig gebruik van IE6. Kijk op het blog voor meer cijfers.