Nintendo is fel gekant tegen de verkoop van dergelijke ombouwaccessoires omdat die het gebruik van illegaal gekopieerde games faciliteren. Het concern voert wereldwijd campagne tegen verkopers en producenten van deze producten.

Met een modchip, zoals de R4, is het mogelijk om de beveiliging van de Nintendo DS te omzeilen. Hiermee kan de console worden omgebouwd tot multimediaspeler of kunnen zelfgemaakte of illegaal gekopieerde games worden gespeeld.

Nintendo stuurt al een tijdje 'dreigbrieven' naar Nederlandse verkopers van modchips en flashcards om deze verkoop te staken en een onthoudingsverklaring te tekenen. Maar die zien geen kwaad in de handel en zeven van hen hebben zich verenigd en willen nu voor de rechter 'voor eens en voor altijd' duidelijkheid hebben.

Dat zegt advocaat Cyril van der Net van SOLV, die de winkels vertegenwoordigt. Het gaat om Gigavoordelig, Console Service, Eppo's Ombouwservice, GSM-dokter, Hamtronics, Import Shop Noord Nederland en Snip Webwinkels.

Duidelijke bepaling

Volgens Van der Net is de zaak klip en klaar. "Het gaat over een heel specifieke bepaling in de Auteurswet, artikel 32a. Daarin staat dat het aanbieden van dergelijke middelen alleen maar niet mag als er nadrukkelijk uitsluitend illegale dingen mee gebeuren. Dat is hier absoluut niet het geval is ons idee. Deze wet is ook nog eens Europees verankerd. Verkoop is dus gewoon geoorloofd, en dat willen we bij de rechter afdwingen."

In Groot-Brittanni├ź moest Nintendo (en andere consolemakers) onlangs bakzeil halen in een rechtszaak tegen een verkoper van modchips. De Britse rechter oordeelde deze producten legale handelswaar.

Maar Nintendo geeft niet op en kondigde deze week aan ook de bron, de modchipfabikanten, juridisch aan te pakken in het thuisland Japan.

Nintendo Nederland wil nog niet op de komende zaak ingaan anders dan dat ze die 'met vertrouwen tegemoet zien'. De gameproducent wordt vertegenwoordigd door advocatenkantoor Lovells. De eerste zitting in de bodemprocedure is op 13 augustus.