Volgens de Vereniging van Kamers van Koophandel (VKK) riskeren de webshops die in overtreding zijn, miljoenen euro's aan omzetverlies en boetes, zo meldt het Parool.

In de Europese richtlijn 'Kopen op afstand' is vastgelegd dat de online winkels onder andere hun btw- en KvK-nummers en hun algemene voorwaarden moeten vermelden. Volgens de VKK houden veel webwinkels zich hier niet aan. De VKK wijst erop dat klanten hun aankoop kunnen annuleren als verkopers zich niet aan de wet houden.

Het Parool meldt dat er veel onduidelijkheid bestaat over het toezicht op webwinkels. Het ministerie van Economische Zaken is bezig met het oprichten van een consumentenautoriteit, die echter pas kan optreden bij een 'structureel probleem'. Volgens de VKK ligt het toezicht bij opsporingsdienst FIOD-ECD, maar die legt de verantwoordelijkheid weer bij Economische Zaken.

Volgens Wijnand Jongen van branchevereniging Thuiswinkel.org is onwetendheid een belangrijke oorzaak voor de gebrekkige informatievoorziening. "Veel mensen beginnen een bedrijfje, maar zijn nauwelijks op de hoogte van de regels", aldus Jongen tegenover het Parool.