Dat meldde Wikipedia zondag in een persbericht. Over de tekst van de mededeling aan de media werd ook online overleg gevoerd, zoals gebruikelijk is met alle stukken op de site. Het 500.000e artikel gaat over de Indiaase stad McLeod Ganj.

Start in 2001

De Nederlandstalige versie van de online encyclopedie startte in 2001. Na twee jaar waren er tienduizend artikelen, weer twee jaar later stond de teller op honderdduizend. De Wikipedia-versies in het Frans en het Duits tellen nu circa 800 duizend lemma's. De Engelstalige editie is koploper met 2,7 miljoen pagina's.

Kleine groep

Het Nederlandstalige deel van Wikipedia haalt maandelijks 150 miljoen pageviews. Een kleine groep fanatieke Wikipedianen is verantwoordelijk voor de artikelen. Afgelopen mei bleek dat dertienduizend Nederlandse Wikipedianen ooit tien of meer bewerkingen hebben uitgevoerd. Ruim tweeduizend van hen was toen afgelopen maand ook nog actief geweest.

Kort geding

Wikipedia werd onlangs aangeklaagd door Bob Sijthoff, zakenman en zoon van de oprichter van het Financieele Dagblad. Hij eist dat zijn lemma van de site wordt verwijderd. De uitspraak volgt op 10 december.