Hoewel de Nederlandse markt erg belangrijk is voor het bedrijf en men blij is met het succes van de vertaalmodule die importeur Mensys levert voor WordPerfect Office 12, wacht men met het definitief bepalen van de strategie op het tweede kwartaal van 2006 als ook andere gelokaliseerde versies van het pakket worden uitgebracht.

Volgens Dan Weisbeck, international marketing manager bij Corel, is nog onbekend of er van de nieuwe WordPerfect Office X3 wederom een Nederlandse versie verschijnt.

Corel introduceerde deze week een nieuwe versie van WordPerfect Office, volgens het bedrijf het belangrijkste alternatief voor Microsoft Office. In Nederland gaat dit met opmerkelijk weinig tromgeroffel, de persconferentie in Amsterdam was zelfs exclusief gericht op de nieuwe editie van CorelDraw.

Toch boekte het bedrijf met de vorige versie van WordPerfect Office zowaar weer een bescheiden succes dankzij de inspanning van distributeur Mensys die een in eigen huis ontwikkelde vertaling van de Engelstalige WordPerfect interface levert en ook gebundeld verkoopt.

Niels van der Valk, de Nederlandse pr- en marketingmanager van Corel, wil niets liever dan opnieuw een dergelijke bundeling tot stand brengen en zo opnieuw de Nederlandse WordPerfect-gebruikers de kans geven toch te upgraden met behoud van het gemak van een gelokaliseerde interface.

Nieuwe functies

In de hoogtijdagen had WordPerfect een marktaandeel van meer dan 90 procent in de Benelux, maar de overnames door Novell en Corel brachten het product in de gevarenzone. Inmiddels heeft Corel weer voldoende middelen tot zijn beschikking om nieuwe versies van WordPerfect Office uit te brengen en deze te voorzien van belangrijke nieuwe functies.

Zo biedt de nieuwe WordPerfect Office X3 als eerste kantoorpakket de mogelijkheid pdf-bestanden te openen, te bewerken en weer als pdf op te slaan. Daarnaast claimt de fabrikant de beste import- en exportfilters voor Microsoft Office-bestanden te hebben.

Verder heeft Corel de interface volledig vernieuwd, kunnen bestanden worden ontdaan van alle privacygevoelige gegevens over de gebruiker en maakt de eerder al in de small business edition geïntroduceerde WordPerfect Mail-cliënt ook onderdeel uit van alle overige edities van het pakket.

Corel levert WordPerfect Office X3 in verschillende versies. Bedrijven kunnen kiezen voor de Professional versie met database Paradox en ondersteuning voor Microsoft programmeertaal VBA.

Particulieren en mkb kunnen kiezen uit de Standard Edition of de Home Edition. De laatste bundelt de tekstverwerker WordPerfect en het spreadsheet QuatroPro met ondermeer Corel Photo Album, Pinnacle Studio SE, Pinnacle Instant CD/DVD LE en Nortel Internet Security 2006. Evenals de gebruikers van WordPerfect Office Professional moeten zij het weer wel doen zonder WordPerfect Mail.