Het zit Yahoo en de nog trouwe gebruikers van die oude internetspeler niet bepaald mee. Na ophef over het recente redesign van Yahoo Mail en het uitlekken dat eigen werknemers die maildienst mijden als een plaag, komt er nu nog meer tegenwind. Nederlandse gebruikers van Yahoo Mail komen niet bij hun mail, en ook niet bij de hoofdpagina van de zoekdienst.

Geen Yahoo Mail? IE-probleem

"Ik krijg mijn Yahoo Mail niet meer open", luidt de essentie van de klacht. Het bezoeken van Yahoo.nl, om daar in te loggen op de webmaildienst van dat bedrijf, levert heel even de bedoelde pagina op en dan een blanco browserscherm. Tenminste, bij gebruikers van de in Windows geïntegreerde webbrowser Internet Explorer. Webwereld heeft dit gecontroleerd en geverifieerd met IE-versies 8, 9 en 10.

Yahoo schotelt IE-gebruikers namelijk automatisch en direct een advertentie voor, maar hierbij is een niet geldig adres ingesteld. Websurfers worden na enkele secondes doorgestuurd naar een URL die begint met httpss:// (in plaats van https:// of zelfs http:// ). Dit lijkt alleen Nederlanders te raken, ongeacht hun Windows-versie (XP, Vista en 7).

Dit werkt dus niet, nee:

Directe oplossing: browserswitch

Het handmatig aanpassen van deze foute link lost het probleem niet op, want dat geeft dan alleen de ad weer. Het gebruik van een alternatieve browser zoals Google's Chrome brengt bezoekers wél gewoon naar Yahoo.nl en een eventueel mailaccount daar. Een andere oplossing is het toevoegen van de ads-serverende site aan IE's lijst van geblokkeerde sites.