Sijthoff wil ook de echte identiteit weten van de schrijver van het artikel, ene Jacob H, zodat hij de persoon in kwestie kan aanklagen. Daarover berichtte Dag.nl deze week.

Jacob H. schreef ook enkele stukken over bijvoorbeeld minder succesvolle Ajax-spelers. Sijthoff stelt dat hij geen publiek bekend persoon is en daarom moet de Wikipedia-pagina over hem weg.

Grievend

Het lemma over Sijthoff, dat in april 2008 verscheen, zou onjuiste gegevens en 'grievende' teksten bevatten. Zo staat te lezen op de pagina dat hij via bemiddeling van Willem Holleeder vastgoed heeft gekocht van de inmiddels vermoorde makelaar Willem Endstra.

Ook heeft hij voor de rechtbank moeten verschijnen omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de mishandeling van een Zwitserse bankier. Het nieuws over de aanklacht is inmiddels ook te lezen op de bewuste pagina.

Duitse politicus met Stasi-verleden

Sijthoff is zeker niet de eerste die klaagt over teksten op de online encyclopedie. Het Duitse parlementslid Lutz Heilmann spande begin deze maand een kort geding aan tegen de Wikipedia-organisatie in Duitsland omdat de pagina die om hem draaide inging op zijn Stasi-verleden.

De rechter besloot daarop de Duitse homepage van encyclopedie dicht te gooien. De bewuste pagina bleef gewoon zichtbaar en het besluit werd dan ook snel teruggedraaid. De parlementariër heeft aangegeven geen verdere stappen te ondernemen.

De uitspraak in het kort geding Sijthoff vs Wikipedia volgt op 10 december.