DE TEL KWIJT - Een ongeluk komt nooit alleen: na de diefstal van een verouderd bestand met gegevens van gebruikers van de NedStat Basic heeft de meetdienst nu ook te kampen met technische problemen. Daardoor blijkt het afgelopen weekeinde van een aantal tellers op homepages de statistieken verloren te zijn gegaan. Daardoor begon een aantal gebruikers weer met nul pageviews. Tegenover het e-zine I-Nieuws zegt NedStat dat er geen verband is met de inbraak van vorige week. Van de verloren tellers zijn backups beschikbaar. Gedupeerden kunnen de zaak met een e-mail aan NedStat weer herstellen.

NON OLET - Met ingang van komende maandag dalen de prijzen van de Vectra-PC's van Hewlett-Packard in twintig Europese landen met maximaal 34 procent. De prijsval lijkt een directe reactie op de overname van Digital door Compaq (zie bericht van maandag). De Vectra met Pentium en Pentium II-processors daalt het meest in prijs in het Verenigde Koninkrijk: Italianen en Spanjaarden kunnen rekenen op 29 procent, de Fransen 20 procent en de Duitsers 14 procent. De reductie voor Nederland is niet bekend. Eerder sneed HP in de VS in de prijzen voor zijn Brio-PC's en werden in Europa de Omnibooks goedkoper.

SNELLE JONGEN - Aan alle initiatieven voor sneller Internetten middels ASDL (Assymetric Digital Subscriber Line) heeft Texas Instruments zijn eigen versie toegevoegd. Voor zijn eigen ASDL-chipset combineert het Amerikaanse bedrijf zijn DSP-technologie (Digital Signal Processing) met ASDL Discrete Multi-tone (DMT). Dat levert een snelheid op voor downstream-verbindingen (van carrier naar eindgebruiker) van 1,544 Mbits per seconde en upstram 640 Kbps. De chipset van Texas Instruments is programmeerbaar, dus een upgrade is relatief eenvoudig en goedkoop. Het bedrijf verwacht eind maart de eerste evaluatie-exemplaren gereed te hebben.

TELEBANKIER - Een Russische wiskundige heeft toegegeven dat hij in 1994 met gestolen wachtwoorden de Amerikaanse Citibank 3,7 miljoen dollar lichter heeft gemaakt. Met een computer terminal in Sint Petersburg stuurde de Rus het geld naar priv├ęrekeningen in Finland, Israel en de VS. Hij liep uiteindelijk tegen de lamp. De man heeft zich dertig maanden verzet tegen uitlevering aan de Verenigde Staten. Hij loopt kans op een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar en een boete van een kwart miljoen dollar.

BROWSER MET BAARD - De definitieve release van de Internet Explorer 4.0 voor Unix komt in maart uit, zo heeft Microsoft laten weten. De eerste Unix-versie is geschikt voor Sun Solaris: er zijn ook IE's in de maak voor HP-UX, IBM AIX en Irix. Het bedrijf rekent op deze manier af met kritiek dat het geen moeite doet om concurrerende besturingssystemen van Windows te ondersteunen. Ted Nielsen, general manager developer relations van Microsoft, stelde tijdens een bijeenkomst in Palm Springs dan ook gekscherend voor om de lancering in een rariteitenmuseum in San Francisco te houden: "Dan kunnen we zeggen, hier heb je Explorer voor Unix, en daar heb je de bebaarde vrouw."