Na tien jaar lid te zijn geweest van de Europese Commissie is het mooi geweest. De 72-jarige Neelie Kroes acht het niet verstandig dat ze na dit jaar op gaat voor een derde termijn als Eurocommissaris voor de Digitale Agenda. "Het gaat niet over of je zin hebt, ja of nee. Maar ik realiseer me dat op mijn leeftijd, hoewel ik gelukkig nog erg gezond ben, nog vijf jaar deze baan heel veel zou zijn", aldus de 72-jarige VVD'er in gesprek met Nu.nl.

Eind dit jaar loopt het mandaat van de gehele Europese Commissie af. Kroes denkt dat er naast Europa ook "nog andere uitdagingen zijn" en zal zich beraden op haar toekomst.

Kroes trad in 2004 aan als lid van de Europese Commissie. Na eerst vijf jaar Commissaris voor Mededinging te zijn geweest, pakte ze in 2009 de portefeuille Digitale Agenda op. Daarvoor was ze onder andere Tweede Kamerlid, staatssecretaris en minister in Nederland.

Palmares

In haar huidige functie lanceerde Kroes onder meer een omstreden plan voor Europese netneutraliteit, werden de uit de pan rijzende roamingtarieven van telecombedrijven aan banden gelegd en werd flink ingezet op een Europese chipfabrikant, meer robotica in Europa en een NSA-proof Europese cloud. Als Commissaris voor Mededinging verwierf ze de bijnaam 'Nikkelen Neelie' vanwege haar starre houding in kartelzaken; ze wist vooral Microsoft veel pijn te doen met megaboetes.