Om in de Quote 500 terecht te komen was dit jaar een eigen vermogen van minimaal 51 miljoen euro nodig en 27 ict-ondernemers haalden die drempel. Webwereld zet ze de rijkste vijf op een rij. Om het wat interessanter te maken zijn de dubbelingen eruit gehaald.

1. Joop van Oosterom - Volmac - 1,3 miljard

De 72-jarige Joop van Oosterom vergaarde zijn fortuin met Volmac, dat in 1966 werd opgericht. In de jaren '70 en '80 nam Volmac bedrijven over als ontwikkelaar van programmeertalen Interprogram en software ontwikkelaar Gimbrere & Dohmen. Het bedrijf van Van Oosterom bestaat inmiddels niet meer omdat het 1993 fuseerde met Cap Gemini Pandata waarna het bedrijf Cap Volmac ging heten. Later groeide dat uit tot automatiseerder Capgemini. Het vermogen van Van Oosterom groeide in 2010 met 8,3 procent door naar 1,3 miljard euro waarmee hij de veertiende plek van de meest rijke Nederlanders vasthield. Volgens Quote geniet hij liever van zijn geld in Monaco dan in het herfstige Nederland.

Volmac werd opgericht samen met Jan Mol die aanzienlijk minder goed boerde dan Van Oosterom. Hij behaalt de 47ste plek op de lijst en met een vermogen van 484 miljoen euro is hij de op twee na rijkste ict-ondernemer van Nederland. Hij stak zijn geld vooral in de projecten van zoon Michiel Mol. Die is vooral bekend van internetdienstverlener Lost Boys, papa heeft een kwart daarvan in handen.

2. Harold&Corinne Goddijn - TomTom - 560 miljoen

Na de beursgang van hun navigatiebedrijf TomTom werden Harold (ceo) en Corinne (managing director) razendsnel miljardair. Maar die tijden zijn voorbij. TomTom heeft last van gratis navigatie-apparatuur die bijvoorbeeld via smartphones wordt aangeboden door bedrijven als Nokia en Google. Het echtpaar zakt in de Quote-lijst van van nummer 30 naar nummer 39 van de rijkste Nederlanders. Hun vermogen daalde het afgelopen jaar met meer dan 22 procent.

Er is één andere TomTom'er die de top 5 van ict-ondernemers haalt. Peter-Frans Pauwels (nummer 100 op de algemene ranglijst) zetelt in het bestuur van de navigatiefabrikant en haalt de vijfde plek. Ook hij was ooit miljardair maar zijn vermogen is gereduceerd tot minder dan een derde. Met 280 miljoen in 2010 gaat hij 21,2 procent achteruit. Hoofd softwaredeveloper Pieter Geelen haalt de negende plek op de ict-ranglijst (156 overall) met 180 miljoen. Oud TomTom-bestuurder Alexander Ribbink is de zestiende ict'er (317 op de algemene lijst) met 85 miljoen.

3. (4) Gerard Sanderink - Centric - 380 miljoen

Omdat Jan Mol ook rijk werd met Volmac staat Sanderink hier als derde op de lijst maar absoluut gezien is hij vierde in de ict-top vijf. Hij begon zijn carrière in de automatisering in 1978 met het bedrijf ICT, in 1992 ging hij alleen verder met de Sanderink Groep, dat uitgroeide tot een grote ict-aanbieder in Nederland. In 2000 werd de naam van het bedrijf veranderd in Centric, zoals de ict-dienstverlener nu nog heet.

Centric bestaat nu uit drie divisies: IT Solutions, Software Engineering en Managed ICT Services. Het bedrijf noteert volgens Quote voor het eerst sinds jaren een teruglopende omzet, maar blijft winst maken. Ook het eigen vermogen van Sanderink toont een stijgende lijn: het steeg met 8,6 procent naar 380 miljoen euro. In de algemene ranglijst komt hij daarmee op plek 68.

4. (5) Arthur del Prado - ASMI - 270 miljoen

Del Prado is de oprichter van van chipfabrikant ASMI, waar zijn zoon sinds een paar jaar de scepter zwaait. Het bedrijf uit Almere werd opgericht in 1968 en wordt gezien als een van de grondleggers van de Europese halfgeleiderindustrie. Het werd groot met het produceren van machines die geschikt zijn voor chipproductie. Het bedrijf heeft inmiddels 7500 medewerkers wereldwijd en produceert in Europa, de Verenigde Staten, Singapore, Hongkong, Japan, Maleisië en China. Ook heeft ASMI nog twintig verkoopkantoren wereldwijd.

Del Prado bezit nog een kwart van de aandelen van de chipfabrikant. Door koersstijgingen gaat zijn vermogen met 43,6 procent omhoog naar 270 miljoen euro. Goed voor een 104e plek in de algemene ranglijst van Quote, en voor een vierde maar (absoluut gezien vijfde) plek in deze ict-lijst.

5. (6) Nina Storms - World Online - 229 miljoen

Nina, beter bekend onder haar oude naam Brink, haalt nipt de vijfde plek. Zij vergaarde zoals bekend haar fortuin op zeer dubieuze wijze tijdens de beursgang van World Online en noteert ook dit jaar een nette 229 miljoen euro. Ze bezet daarmee plek 125 in de overall ranglijst en werd in 2010 9 procent rijker. Dit ondanks een ongeautoriseerde en veel besproken biografie die onderzoeksjournalist Erik Smit over haar schreef. Ook via een kort geding kon die biografie niet worden voorkomen. Ondanks alle kopzorgen steeg haar vermogen gestaag, volgens Quote was dit alleen te danken aan slim beleggen.